Thursday, March 31, 2011

hei, kawan!! aku da ok..

ini khas ditujukan kepada kawan aku yang buat ak rasa sakit hati,
aku nak minta maaf law ada kata- kata aku dalm page sblm ni yang menyakitkan hati,
pasal yang kau kata aku ni cam budak kecik,
aku nak kau taw,
aku sudah kembali normal dan ok,
aku sudah xrasa sakit hati dah,
may be betol kot apa yang kau cakap,
aku ni macam budak,
agak mengada- ngada,
aku malas la nak marah- marah orang,
marah tu xbaik,
nanti cepat tua aku,
xmau la,
aku nak jadi muda,
cun melecun gitu,
hahahahahaha

so,
law andai kata kau rasa bersalah ke,
rasa xpatut cakap gitu ke,
terasa hati ngan aku ke,
aku nasihatkan,
xyah la rasa gitu,
semua manusia ada wat silap,
kau,
aku,
kita semua wat silap,
so,
lau aku wat salah ngan kau,
aku minta maaf,
dan,
law kau wat salah ngan aku,
aku maafkan..
kira,
0-0 la ye,
xkan nak tunggu tiba hari raya kot br nak minta maaf,
lambat kot..
nak puasa lagi,
entah masa raya xjumpa pun kau,
mcm mana la nak minta maaf,
ye x?

jadi,
apa kata kita,
BUANG YANG KERUH
dan 
AMBIL YANG JERNIH,
law kita gaduh pun,
xde faedah tuk diri kita,
masing- masing makan hati,
hidup pun xtenang,
so,
di sini aku nak bagitaw la kat kau sikit,
HEI, KAWAN!! aku da ok..

jadi,
wahai kawanku,
smile always,
:)
:)
:)
:D

THANKS TO AYU n MC SUE

Yuyu Sweet,
Suraya Sweet,
thanks ye..
thanks sgt2..
korang back up aku,
aku ni slow n steady jew,
apa org kata,
ak wat bodo jew,
thanks la coz,
keluarkan statement panas gitu,
law aku,
aku nak org tu taw kite ckp sal die,
tp,
its ok la,
takot nt,
die terasa lak,
ayat komen aku kat FB tu,
power sgt,
huhuhuhuhuhu
bagusla ada kawan cam korang,
THANKS atas keprihatinan anda!!

tp,
korang xyah risau la,
aku tahu yang mana lawan,
dan,
yang mana kawan,
huhuhuuhuhuhu
aku amat menghargainya!!
:D

Tuesday, March 29, 2011

aku sedih + sakit hati

ak buka FB
ak terbaca komen seorang kawan
dia kata ak ni cam budak
sakit hati aku
ak bukan apa
ak bukan seorang yang sensitif
tp, 
maybe da lama orang xkate gitu kat aku
dl kawan ak ada la kata gitu
tp tu masa ak f5
umur br 17 tahun,
tp, 
bile ada orang kata blik kat aku gitu,
ak sakit hati
xtaw r nape,
terlalu obvious ke ak ni cam budak??
ak xmintak pun jd gni,
ak bukan xtry ubah,
aku da try ubah,
law xjd nak wat camne,

1 more thing,
ak xkisah law kawan2 rapat aku kata g2,
xde la aku tase sgt,
coz,
dorang sume da taw pangai aku,
tp, 
bile ada orang yang xwape nak kenal pangai aku
kata gitu,
ak sakit hati,
ak xkisah law die nak kate ape sal aku,
tp,
jgn kata belakang aku,
gtaw aku terus terang,
law xsuke pangai aku cam budak,
law die ase aku ni ngada- ngada,
gtaw la aku,
gtaw aku terus terang,
ak akan try ubah pangai aku,
tp,
ni x,
die gtaw member aku,
di belakang aku,
maw xsakit hati,
aku memang terasa la,
die xde hak nak judge aku
sama ada aku ni cam budak ke x,
die bukan kenal sgt pangai aku,
tp aku ngakulah,
aku ni agak childish,
xkan sbb aku suke sgt cite naruto,
die kate aku ni cam budak2??
apa hak dia?
suka ati aku la nak minat ape pun,
xde kaitan ngan die,
apa,
salah ke aku minat naruto?
salah ke ak minat cite katun?
sampai die nak judge pangai aku cam budak??
aku terasa gile..!!

law kau baca apa yang aku tulis ni,
aku minta maaf,
law kau ase aku ni sensitif,
aku minta maaf,
aku cuma meluah perasaan aku je,
aku nak gtaw,
ak terasa la dgn kata2 kau tu,
hehehehe,
memang kebudak- budakan aku ni,
kata2 gitu pun aku terasa,
tp,
itulah diri aku,
aku minta maaf sgt,
in case kau terasa ngan aku,
ngan kata- kata aku di atas tu,
aku minta maaf,
ini cuma luahan hati aku je..
len kali,
gtaw aku terus terang la..
aku xmakan hati law gtaw terus terang,
ni x,
kau bercakap, komen sal pangai aku
di belakang aku,
ak agak terasa,
itu je,
dan,
law kau nak nasihat aku,
suh ubah pangai aku,
gtaw je aku,
ak xmarah,
tp, 
aku minta tolong sgt,
jgn bercakap belakang aku,
itu je,
:D
THANKS...

Thursday, March 24, 2011

Exam.... oh exam..!!

Aku start final untuk tahun 1 sem 2 ni pada 11 April 2011- 25 April 2011. Adoi, da xlame da... ase kejap jew belajar, takot la.. t result aku rendah ag cam sem lepas, adoi.. camne ni, t kene tarik blik la aku punye duit biasiswa!!! Arrrggghhhhhh,.... tidak!!!!!

Ini adalah jadual exam aku,

PENGANTAR PEMASARAN  - 11/4/11
MAKROEKONOMI - 12/4/11
KELAKUAN ORGANISASI - 14/4/11
STATISTIK UNTUK EKONOMI DAN PERNIAGAAN - 18/4/11
ACADEMIC COMMUNICATION - 21/4/11
HUBUNGAN ETNIK - 25/4/11


so, itulah jadual exam aku, tp xyah detail sgtlah... ase malas nak pikir sal exam, tp, xleh la... sem ni aku kene wat betol- betol, nak baiki aku punye result sem lepas..

EXAM OH EXAM.... =(

Monday, March 21, 2011

CitE maNusiA LemBaB!!!!

ni pasal mamat yang kawan aku suka,
entah la kat mana ensemnya,
kawan aku buta kot,
dorang kenal kat UPNM,
kawan aku tu student UPNM gak,
dulu dia pernah suka seseorang,
tapi orag tu dah pergi,
AL- FATIHAH..,
dan 
dia dah lama xpernah sukakan orang,
tiba- tiba pi UPNM,
ada yang berkenan di hati,

Malangnya,
mamat ni bahalul sikit,
lembab nak mampus,
kawan aku da bagi hint pun,
dia wat xreti je
kawan aku cite,
mamat tu pun berkenan kat dia,
itu dari cite member- member dia la,
tp.., 
mamat tu takut nak bgtaw kawan aku ni,
coz pangai dorang..
masyallah,
beza ya amat,
kawan aku ni jenis bising,
happy go lucky,
xwape nak betol,
cakap banyak,
suka nyanyi,
belajar pun lembab,
pemalas,
suka melawa,
kalut- malut,
dan.,
mamat ni plak,
jenis senyap,
cool,
belajar steady jew,
xcakap banyak,
pendek kata memang macam langit dengan bumi,

aku ada gak nasihat kawan aku ni,
suruh dia gtaw je pasaan die,
tp, 
die takot,
die takot kecewakan lelaki tu,
apa punye bengap la kawan aku ni,
daripada dia susah hati sorang- sorang,
lebih baik dia gtaw je,
kan senang kerja,
dah cair taik telinga aku ni,
dop dengar kisah dia,
tp,
its ok la,
itu perlunya kawan,
susah senang bersama,
so, aku tadah jew telinga aku ni,
dengar jew luahan hati pasaan die,

Law aku kata dia gila bayang,
xnak ngaku,
padahal,
memang betol pun,
law aku kata,
lam otak dia, 
ada mamat lembab tu jew,
dia cakap aku sewel,
padahal itu realitinya,
law aku kata,
dia berdebar tgk mamat tu,
dia kata aku merepek,
padahal memang terang- terangan leh tahu pun,
dari cara dia bercerita,
aku leh agak la,
apa la kawan aku ni,

so, apa cite ni, kawanku??
sampai bila ko nak pendam,
pendam tu menyakitkan tau,
aku tahu la,
aku punye pengalaman,
dari ko dop pendam gitu,
jumpa dia terketar- ketar,
muka jd blush,
lidah terkelu,
law dia xde ko gelisah,
aku ase baik ko cr jalan,
jalan tuk bgtaw die,
law nak aku bgtaw pun ok gak,
tp, 
aku takot ko jew malu nt,
dan,
aku takot ko dikecewakan,
so, ko pikirla perkara ni baik- baik,
aku bukan apa,
aku just,
sayangkan ko jew,
law pape terjadi kat ko,
aku turut nangis la nt,
law ko epi,
aku xkan biarkan ko epi selamanya,
hahhahahaha,
gurau je.,
orang kata,
"CUBIT PAHA KIRI, PAHA KANAN TERASA JUGA"

ok la kawanku,
law ko tahu siapa yang aku maksudkan itu,
dan tahu aku cakap sal sape,
better ko pikir masak- masak,
"THINK COOK- COOK LA"
i just dont want u to be hurt anymore,
ko pun tahu nape kan,

itu jew la tuk ari ni,
aku malas nak cite lagi,
nt makin panjg lak cite aku ni,
makin terasa lak kawan aku tu,
oooiitt, kawan!
jagn terasa lak sal apa yang aku tulis,
itu cuma luahan hati aku jew,
pandangan aku,
my opinion jew,
pape pun,
my apologize 
im sorry,
but,
u have my support,
dun worry,
be happy,
ok,
done,
thanks!!

Sunday, March 20, 2011

KIsaH aKu d UKM

Memasuki pintu pagar UKM, 
Hati aku berdebar- debar,
aku mendaftarkan diri di foyer,
diberi kunci bilik, 
K16 D309,
roomateku bernama Nor Hidayu Abd. Rahman,
juga berasal dari Kelantan

Kemudian,
aku menegnali Suraya bt Che Abd. Ghani,
sepanjang minggu mesra pelajar kami bersama,
selepas tamat minggu mesra pelajar,
aku mengenali rakan- rakan lain,
Hafizah bt Ramle,
Suartati Zainuddin,
Shabela Fadzil,
Yuessnita,
Tinta Kusmawani,
Zaza Zali, 
Kak Zetty,
Echah,
dan ramai lagi,
aku menghabiskan masa sem 1 dalam keadaan blur- blur cket,
tp, aku berbangga menjadi,
pelajar UKM

Sem 2 datang jua,
Aku makin mengenali ramai rakan- rakan baru,
dan aku makin menjadi diriku yang gila katun,
makan banyak nak mati,
pemurah la kot,
suka berhutang, tp byr segera
shopping,
kan dapat JPA,
result low, 
takut kene tarik blik,
ingat nak struggle,
tp, 
cam xleh jew,
asyik mengadap laptop,
facebook,
facebook,
facebook,
pastu main game,
cafe life,
cafe life,
cafe life,
xtaw la apa nak jadi ngan aku ni,
pastu roomate aku,
asyik 'wat pangai' je,
aku jadi takut,
trauma habis,
tp kwn punye pasal,
its ok, its alright,
walaupun xwape nak alright,
so,
sekarang da dekat final,
kene start stdy da,
br result ok,
JPA xkene tarik,
duit pun akan masuk,
tp, kene jimat la,

tak lama lepas sem 2, 
aku akan ambik short sem,
xtaw la hidup aku mcm mane sem depan
dan seterusnya,
ikut flow jew la,
law ok, ok la,
aku bewrserah jew,
kan hidup kita ni,
sudah diatur,
tp, still, 
kene usaha lagi walaupun begitu,
tuhan xakan tolong orang yang xberusaha,
tp, poblemnya,
aku pum malas nak berusaha,
xtaw la nape,
sejak umur da masuk 21 ni,
sume jadi malas,
gatal nak belaki agaknya,
hehehhehe
adoi, 
kila,
kila,
kila,
xboleh la gitu,
study rajin- rajin dulu,
dapat kerja elok,
balas budi mama, abah dulu, 
jalankan tangunggjawab sebgai anak dulu,
pastu kalau gatal sgt,
ko kawin la, kila,

beg0m la aku ni,
mengata diri sendiri,
tp, ini untuk peringatan 
buat diriku,
jgn nak menggatal,
jgn asyik dop layan facebook,
jgn lalai,
jgn tinggal solat,
jgn lupe puasa sunat,
jgn lupa puasa ganti,
jgn lupe study,
jgn lupe harapan mama n abah,
pendek kate jgn lupe semuanya,
nt xpasal-pasal kene buang u,
ingat taw, cik qeela!!
love urself,
before love somebody else,
ok??
ok.. :D

NEW INTEREST

THE BRIDE OF THE WATER GOD!!
Best giler... i like.. :D 












hehehehehe... memang aku suka sgt cite ni..
best sangat2...
harap- harap laki aku pangai cam mamat ni la, MUI..
sweet couple..
sweet husband and wife..
huhuhuhuhuhu

Saturday, March 19, 2011

Bermalam Di Katil Seorang Lelaki

Bermalam Di Katil Seorang Lelaki . Kisah berlaku waktu satu rombongan guru pelatih membuat rombongan ke tempat bersejarah. Bila sampai ke tempat yang dituju para guru pelatih mendapati tempat tersebut merupakan satu yang tidak pernah dikunjung oleh sesiapa…lengang, sepi!   Maka guru pelatih bermula turun untuk melihat kesan sejarah yang ada di tempat tersebut. Pada permulaan, mereka berkumpul bersama melihat kesan sejarah yang ada. Lebih kurang sejam selepas itu mereka berpecah menuju ke tempat sejarah yang mereka sukai.   Nak jadi cerita, seorang guru pelatih perempuan yang begitu tekun mencatit dan mengarang maklumat yang ada pada kesan sejarah tersebut, tanpa disedar,dah tertinggal.   Yang trainer pulak ingat semua cikgu-cikgu dah ada dalam bas, so mereka bertolak untuk balik.   Cikgu pelatih yang tertinggal tu mula gabra…menjerit sekuat hati, cemas giler panggil kawan-kawan dia dan pelatih yang lain. Tapi hampa.   So dia tekad berjalan nak keluar dari tempat berkenaan menuju ke kampung berdekatan. Sejam berjalan tetapi masih tidak menjumpai sesiapa. Startlah letih dan menangis panggil mak ayah.   Pusing pusing nampak satu pondok kecik berdekatan dengan tempat tu. so dia pegi ketuk pintu. Keluar seorang pemuda anggaran umur linkungan lewat 20an dan bertanya: siapa kamu? Jawablah cikgu tadi yang dia tertinggal bas rombongan, dan tak tahu nak pulang.   Berkatalah lelaki tadi bahawa tempat yang ingin ditujunya berletak di selatan dan tempat mereka berada di utara, dan tempat tu memang tak didiami sesiapa. Maka menangislah cikgu tadi bagai orang hilang akal…   Disebabkan kesian, lelaki tu menyuruh cikgu tadi bermalam dipondok dia je sementara tunggu subuh untuk di hantar pulang.   Cikgu tu disuruh tidur atas katil lelaki tersebut manakala lelaki itu tidur atas lantai berhamparkan kain je dan ambil sehelai kain lain digantung sebagai pengadang tempat tidur antara dia dan cikgu tu.   Lelaki tadi duduk dipenjuru pondok dan membaca buku. Yang cikgu tu tutup seluruh badan dia ngan kain gebar menahan menangis dek takut dan tak henti matanya mengawasi lelaki misteri tu.   Tiba-tiba lelaki tu tutup buku dan pergi kat lilin yang menyala dan membakar jarinya satu persatu. Cikgu tadi apalagi, bertambah kecut perut takut kerana berfikir bahawa lelaki tersebut mengamalkan ilmu songsang.. mengeletar giler maut… Maka kedua-duanya tidak tidur sehingga pagi…   Bila menjelang pagi lelaki tersebut menghantar cikgu tadi ketempat asalnya.   Bila dah sampai rumah, cikgu tadi pun menceritakan apa yang terjadi kat mak bapak dia. Bapak cikgu tu dengan seribu satu persoalan mengesyaki sesuatu berlaku, sebab tengok anak dia nampak sakit, pucat lesi dan takut amatlah sangat.   Si bapa pun pergi ke tempat yang dimaksudkan anaknya tu. Menyamar sebagai pemburu yang tersesat dan bertanya tempat tuju. Dalam hati si bapa tadi hairan tengok jari jari tangan lelaki tadi berbalut dan bertanya kenapa…   So lelaki tu pun cerita bahawa dua malam lepas datang seorang perempuan cantik elok paras rupa untuk tumpang bermalam dipondok beliau. Dan sudah tentu pada ketika itu syaitan iblis sudah berada bersama mereka. Disebabkan takut terjadinya perkara yang tidak diingini berlaku, beliau membakar jarinya satu persatu supaya dapat menghindarkan diri dari berfikir memperkosa perempuan tersebut.   Mendengar penerangan lelaki tersebut si bapa mempelawa lelaki berbalut jari itu datang kerumahnya dan berhajat mengahwinkan anaknya kepada lelaki tersebut.., tanpa pengetahuan lelaki tu yang bahawasanya perempuan yang akan dikahwininya adalah perempuan yang menumpang tidur di katil nya 2 malam yang sudah…   MORAL CERITA :   Apabila kita nak lakukan dosa, cubalah kita letakkan tangan kita di atas api. Jika kita mampu menahan kepedihan api tanpa rasa sakit, lakukan dosa tersebut TETAPI jika kita tak mampu.   Ingatlah bahawasanya api di dunia ini telah di hilangkan bisa neraka selama beribu2 tahun baru diletak di dunia ni, dan cuba kita bayang dan rasakan kepedihan api sebenarnya iaitu Api Neraka..         ...ustazpenang...

AKU MASIH SINGLE????

Mencecah usia 21 tahun, aku selalu bertanya pada diriku, aku masih single??? Well, the answer is yes.. I'm still single, but not available. Bile aku tengok member- member yang lain ada pakwe, ada makwe, terdetik di hati aku, bile la aku nak ada pakwe, yang sayangkan aku. Aku ni bukan makin muda, makin tua, xpasal- pasal jadi andartu.. Tapi apakan daya, jodoh xsampai lagi.. Aku pasrah jew..

Tapi aku rasa lebih baik hidup begini, tidak terikat, aku bebas melakukan apa saja yang aku suka tanpa memikirkan perasaan orang lain(pakwe), aku senang untuk bergerak, kredit telefon pun xabes, xde orang yang ganggu aku, xde yang suruh aku bangun kejutkan dia. Indahnya hidup aku begini. Xde yang selalu mesej aku, n aku xperlu merindu orang itu.. xperlu kerana aku tidak dimiliki oleh sesiapa pun lagi. :)

Namun jauh di dalam sudut hati aku, aku kadang- kadang rasa kesunyian, hati aku rasa kosong, dan tiba- tiba aku tertanya- tanya, adakah aku memerlukan seorang teman?? Maksud aku teman untuk berbicara, teman untuk meluahkan perasaan yang terbuku di hati aku.. Dan aku juga mengaku mahu merasai perasaan cinta itu sendiri, mahu merindui dan dirindui, mahu menyayangi dan disayangi, pendek kata, aku ingin juga merasai nikmat bercinta itu sendiri. Tapi hati aku belum terbuka untuk menerima mana- mana lelaki lagi dalam hidup aku.

So, aku tertanya- tanya, kenapa aku tengok orang lain begitu mudah jatuh cinta dan bercinta, sedangkan aku jangan kata hendak bercinta, mahu jatuh cinta pun susah. Adakah aku tidak memberi peluang kepada lelaki yang ingin mengenaliku atau aku tidak memberi peluang kepada diriku sendiri untuk mengenali lelaki lain dan untuk bercinta?? dan alasan aku adalah, ALLAH SWT belum lagi membuka pintu hatiku untuk bercinta, untuk menerima seorang lelaki dalam hidup aku. Adakah aku sengaja memberikan alasan itu kepada diriku sendiri atau sebenarnya cuba mengelak dari jatuh cinta??? Aku sendiri tidak memahaminya, apa yang aku tahu aku tidak berminat dengan mana- mana lelaki, aku hanya suka berkawan dengan mereka, itu sahaja, untuk menjadikan salah seorang daripada mereka sebagai teman istimewa, tidak pernah terlintas di fikiranku. Mengapa begitu sukar untuk aku jatuh cinta??? HHHmmmm... aku tidak tahu.

Sesekali aku memikirkan jawapan kepada persoalan tersebut,
  1. Allah SWT menyayangi aku. Dia mahu melindungi aku daripada melakukan dosa- dosa yang akan aku lakukan nanti.
  2. Allah SWT akan mengurniakan seorang insan yang benar- benar menyayangi aku dan dapat membimbing aku ke arah jalanNya.
  3. Allah SWT mahu menguji kesabaran dan keredhaan aku terhadap apa yang Dia telah rancangkan.
  4. Allah tidak akan mengurniakan insan tersebut kepadaku selagi cintaku tidak kuat terhadapNya.
  5. Aku perlu menguatkan imanku sebelum menerima insan lain dalam hidupku.
  6. Allah melindungiku daripada melakukan kemungkaran di dunia.
  7. Aku perlu menuntut ilmu sebanyak mungkin sebagai persiapan sebelum berumah tangga.
  8. Allah SWT melindungiku daripada kealpaan duniawi, yakni bercinta.
  9. Allah SWT sedang membantuku untuk menjadi wanita yang baik dan solehah dahulu sebelum menemukan aku dengan insan tersebut.
  10. Allah SWT talah berjanji setiap manusia mempunyai pasangannya sendiri, dan Allah SWT pasti akan menemukan aku dengan pasanganku. 
  11. Allah SWT sedang melindungi maruahku daripada dicalar dan tercalar.
Oleh itu, aku hanya perlu yakin bahawa Allah pasti akan menemukan aku dengan pasanganku suatu hari nanti. Aku hanya perlu sabar, untuk itu, aku perlu mempersiapkan diri aku sebaik mungkin sehingga hari itu tiba kerana aku tidak mahu digelar perempuan murahan, tidak mahu digelar isteri derhaka, tidak mahu digelar ibu yang jahat kerana aku mahu menjadi wanita yang hebat di mata suamiku dan ibu yang terbaik di hati anak- anakku. Aku mahu menjadi insan yang solehah di sisi Allah SWT. Jadi aku tidak perlu risau jika aku masih single sekarang, kerana Allah itu Maha Adil, Dia tahu apa yang terbaik untuk hambanya. Allah SWT tidak pernah memungkiri janjiNya, tapi aku, selaku manusia yang sentiasa memungkiri janjiku padaNya. 

So, nasihatku kepada yang masih single, jangan terburu- buru untuk mencari pasangan hidupmu kerana perjalanan hidup kita telahpun dirancang dengan baik oleh Yang Maha Esa. Kita punya kawan- kawan yang sentiasa ada di sisi kita, hidup kita tidak akan sunyi hanya kerana kita single, betol x?? Kita hanya perlu sabar dalam menempuhinya, dan percayalah, SETIAP YANG BERLAKU ADA HIKMATNYA.

AKU BANGGA MENJADI SINGLE!!!! :D










This is my life, and i'm happy to be single.!!

AKU DAN DIA

Aku pasti sume orang ada buah hati, termasuklah aku.. Buah hati aku ni pelik kit, tapi amat special... sebab die len dari yang len, n aku suke tgk die.. Best gile.. So, aku nak abadikan gambar- gambar dia kat sini la..





 

so, inilah buah hati aku, MY SWEETHEART. Hehehehehe.. memang aku suka sangat- sangat!!!!! Jadi aku perkenalkan kat korang sume, inilah UZUMAKI NARUTO, my hero and the only one, :D

Thursday, March 17, 2011

BAHASA LAMBANG BANGSA

1. Agah = sombong
2. Aloh la = mengeluh
3. Bekok = bergurau
4. Bekwoh = kenduri,biasanya kenduri kawin
5. Bera = lari bertempiaran
6. Beso = biasa
7. Blana = banyak-kuantiti yg banyak
8. Blana-kokna = terlalu banyak
9. Blarok = berarak semasa majlis kawin
10. Bleber = berleter
11. Blengah = rasa tidak selesa-melekit
12. Blikat = bahagian belakang badan
13. Bojen = fesyen atau style rambut
14. Borak = semakin parah-sakit
15. Brehi = menyukai atau minat
16. Brembah = bergaduh- utk haiwan
17. Brona = membuat perangai-menangis
18. Brunga = berlari
19. Cakduh = mereka yg kurang kemas
20. Cakpuh-cakpuh = perbuatan melompat2
21. Cedung = bersawah
22. Cekak = larat
23. Cetong = gayung
24. Cok = cangkul
25. Cokek = mencucuk jari ke pinggan org lain
26. Cokoh = duduk
27. Colek = pencicah
28. Come-lote = terlalu cantik
29. Culah = liar,tidak jinak(haiwan)
30. Derak = keluar bersiar-siar
31. Dumoh = rumah
32. Ejas = memikat
33. Gege = bising
34. Glecoh = tergelincir
35. Glegaa = lantai
36. Gorek = pengasah pensel
37. Grentok = jambatan
38. Gubak = kedudukan yg terakhir
39. Hambak = mengejar
40. Hudoh-banga = sangat hodoh
41. Igak = tangkap
42. Itee-lege = terlalu hitam
43. Jelo = terlebih
44. Jenero = tertido
45. Jerik = menangis
46. Jet = perbuatan menendang
47. Jolo = betul
48. Jula = dahan pokok
49. Kalar = pensel warna
50. Kale = pensel
51. Kekoh = gigit
52. Kelik = balik
53. Kemah-kemim = ikatan yg terlalu ketat
54. Kerah-kejun = kaku
55. Khenak = membuat jahat
56. Kicik = membuang air besar tidak sengaja(sedikit)
57. Kore = sejenis alat utk memarut kelapa
58. Kube-lembe = berselerak
59. Kuca-bara = berselerak
60. Kura = menconteng
61. Lak’eh = tidak bermaya
62. Lorak = melakukan kerja kelam kabut(nak cepat)
63. Manis-letin = amat manis
64. Masem-purik = amat manis
65. Masin-perak = amat masin
66. Meroh-mere = merah padam
67. Meroh-nyalo = merah yg sgt terang
68. Meta = sekejap
69. Mokte = rambutan
70. Mongek = pembonceng motosikal
71. Mulo = masa lampau
72. Nacar = terlajak
73. Ngelik = mengelak dari sesuatu
74. Ngenkok = menyenkeh
75. Ngolek = gelecek bola
76. Nyetok = kejang
77. Pahit-lepe = terlalu pahit
78. Panah-cen-cen = amat panas(cuaca)
79. Parok = parah
80. Pekong = membaling sesuatu
81. Perik = serik
82. Pitih = duit
83. Prange = tempat letak ikan utk dibakar
84. Puteh-lepuk = amat putih
85. Ralik = berkhayal atau mengelamun
86. Rekngan-napun =ringan sangat
87. Repih = mematahkan
88. Royak = beritahu
89. Samah = 50 sen
90. Sengonti = betul-betul(tidak tipu)
91. Sokmo = selalu
92. Suloh = dahi yg luas
93. Sumbak = tertekan
94. Tawa-leba = tawar
95. Tebolah = cuai
96. Tiok = menangis
97. Tok rok = tidak larat
98. Trembe = benda yg tergantung tp tidak kemas spt baju
99. Tubik = keluar
100. Turik = sakit telinga akibat bunyi bising

Monday, March 14, 2011

BERCINTA HINGGA KE SYURGA

saat jiwa remaja mu berkata:

"Cinta apa namanya jika 
tiada dating?
tiada bergayut?
tiada SMS?
tidak romantik?
tiada sentuhan tangan?
tiada kerlingan dan senyuman?"

PUJUK HATIMU:
Cinta suci MAMPU tumbuh tanpa semua itu,
Dan cinta itu pasti akan membawa ke gerbang PERNIKAHAN yang di dalamnya terdapat keindahan dan kebahagiaan,
Seribu keindahan akan dirasai bahkan dengan takdirNya jika diizinkan, cinta itu akan terus bersambung HINGGA KE SYURGA,
Suami yang soleh + isteri yang solehah akan bercinta lagi di tempat pertama yang melahirkan cinta,
BERCINTA HINGGA KE SYURGA

Sunday, March 13, 2011

PERKAHWINAN DI USIA MUDA: RELEVAN ATAU TIDAK??

Hari ini, aku nak masuk bab kahwin la pulak.. Sebab baru- baru ni ada kawan yang seusia aku yang baru kahwin, so tergerak la hati aku ni untuk cakap bab perkahwinan ni.

Perkahwinan atau dalam kata lain adalah pernikahan merupakan satu akad (perjanjian) yg mengandungi lafaz ijab dan kabul yg menghalalkan pasangan lelaki dan perempuan melakukan persetubuhan (Kamus Dewan Edisi ke4).  Menggunakan ayat sendiri, aku menyimpulkan bahawa  pernikahan ni adalah penyatuan antara lelaki dan perempuan di mana lelaki telah menerima tanggungjawabnya sebagai suami kepada isteri dan sebaliknya di mana ianya menghalalkan hubungan kelamin antara mereka. 

Jadi, berdasarkan definisi tersebut, aku terfikir, adakah kawan- kawan aku yang kahwin awal ni atau sesiapa la yang kahwin awal ni betul- betul bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami atau isteri atau berkahwin semata- mata kerana nafsu?? Ya, aku mengaku, kahwin memang perkara yang mudah, cari duit, pastu lelaki akad nikah, then, kita sah jadi suami isteri, tapi, mereka sedar tak bahawa apabila ijab dan kabul dilafazkan, tanggungjawab yang amat berat sedang menanti mereka???

Lelaki atau suami. Suami merupakan ketua keluarga, dan tanggungjawabnya amatlah besar kerana secara tidak langsung suami adalah pemimpin keluarga atau Perdana Menteri dalam sesebuah keluarga itu sendiri. Tanggunjawab suami bukan hanya terletak dari segi batin sahaja terhadap isteri, malah turut juga dari segi zahir, termasuk menyediakan tempat tinggal yang selesa dan sesuai, menyediakan barang- barang keperluan harian, mencari sumber pendapatan, menyediakan pakaian yang secukupnya kepada isteri dan anak- anak, memberi anak dan isteri wang belanja dan sebagainya. Kesemua yang disebut tadi hanyalah 1% dari tanggungjawab seorang suami terhadap keluarganya. Ada juga lelaki yang berkahwin tanpa memikirkan mahu mengukuhkan kerjaya terlebih dahulu, mereka rela bekerja sebagai pembantu stor, cashier, pemandu lori dan sebagainya yang mana kerjaya tersebut tidak dapat menjamin kedudukan kewangan , mereka. Mungkin yang mendengar tidak merasa, tapi, cubalah bayangkan diri kita yang membuat semua perkara tersebut, dalam keadaan ekonomi yang tidak stabil, adakah kita boleh menerimanya?? Disebabkan keadaan inilah, ada suami yang menjadi panas baran, pendera dan ada yang sanggup menjual isteri sendiri untuk meneruskan kehidupan akibat sterss yang melampau. Jadi, adakah mereka yang kahwin muda sudah bersedia untuk menerima tanggungjawab tersebut?? Sedangkan mereka yang berkahwin pada usia yang matang juga ada berlaku perceraian, inikan pula yang berkahwin muda.. Namun, tidak saya doakan supaya mereka bercerai, jikalau jodoh panjang, Insyallah, mereka pasti bersama. Saya cuma berpendapat bahawa pada usia 17- 24 merupakan usia di mana remaja sedang belajar untuk menjadi orang dewasa, berfikiran matang, oleh itu, pada saya, perkahwinan pada usia sebegini kurang relevan terutama 17, 18, 19, 20, 21, 22, tapi mungkin usia 23, 24, sudah pun sesuai untuk berkahwin.

Wanita @ perempuan @ isteri. Isteri merupakan bidadari suaminya. Di mana suami, di situlah dia. Seperti yang kita ketahui, HAWA dijadikan  dari rusuk ADAM, untuk dilindungi dan disayangi, begitulah agungnya seorang isteri. Dan ingatlah, SYURGA ITU DI TELAPAK KAKI SUAMIMU. Jika seorang isteri derhaka kepada suaminya, maka, isteri itu tidak layak mendapat syurga. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa, untuk menjadi isteri yang baik, perlu menghadapi pelbagai cabaran. Seorang isteri perlu melayan suaminya dengan baik, contohnya menemani suaminya makan, memicit bahu suami, dan tidak boleh menolak apa- apa kemahuan suami selagi ia tidak bertentangan dengan agama. Tidur, isteri tidak boleh membelakangkan suami, isteri tidak boleh 'Queen Control', apabila hati suami terusik, walaupun sebesar zarah, isteri dianggap menderhaka. Walau siapa pun kita, walau siapa pun suami kita, jangan sesekali menderhaka kepadanya, hatta isteri tersebut mempunyai kelebihan dari sudut harta dan kewangan berbanding suami. Suami perlu didahulukan terlebih dahulu daripada perkara- perkara penting yang lain. Oleh itu, saya tertanya- tanya, adakah kawan- kawan yang berkahwin awal boleh memikul tanggungjawab tersebut?? Adakah cukup iman di dada bagi menghadapi dunia rumah tangga?? Adakah sudah bersedia untuk menjadi seorang ibu, sedangkan diri sendiri belum sempurna?? Adakah sudah bersedia untuk memberi didikan kepada anak- anak yang akan dilahirkan nanti sedangkan diri sendiri kurang berpengetahuan?? Itu antara soalan yang sering bermain di fikiran saya apabila memikirkan dunia perkahwinan.

Menyebut perkataan kahwin amat mudah, as easy, as ABC, namun untuk memikul tanggungjawab sebagai suami, isteri, ayah dan ibu, adakah kita betul- betul sudah bersedia?? Sebelum berkahwin, persiapkan diri kita dengan iman yang teguh, pengetahuan yang luas dan bersedia dengan apa jua keadaan, tidak cepat melatah dengan khabar angin, yang penting perlu pupuk nilai murni dalam diri masing- masing.

Itu sahaja coretan hati saya buat masa ini.
Sekian  Terima Kasih.. :)

HANYA UNTUK PERKONGSIAN..

Rasuluallah SAW pernah bersabda tentang 10 tanda besar kiamat,
" sesungguhnya kiamat itu tidak akan datang sehingga kamu melihat sepuluh ayat (tanda) sebelumnya, iaitu 1) Ad- Dukhan (asap/ kabus), 2) Dajal (Pendusta), 3) Dabbah (binatang yang keluar dari perut bumi), 4) matahari terbit dari barat, 5) turunnya Isa Inbu Maryam a.s, 6) Yakjuj dan Makjuj, 7-9) tiga gempa bumi, iaitu di Timur, Barat dan semenanjung Tanah Arab dan yang terakhir 10) keluarnya api dari Yaman yang membawa manusia ke tempat mereka berkumpul, "

Aku tiba- tiba sahaja tergerak hati mahu menulis 10 tanda besar kiamat, mahu berkongsi ilmu dengan rakan- rakan sekalian. Aku bukannya ustazah, bukan para ulama, bukan pelajar Fakulti Pengajian Islam ataupun warak, tapi aku manusia normal, yang gila2 seperti pelajar lain juga, tidak terlalu baik, tidak lembut seperti ustazah aku zaman sekolah dulu, jika kawan- kawan yang mengenaliku, mereka memang tahu siapakah aku.. tapi aku tetap ingin berkongsi ilmuku ini kepada sesiapa pun, Insyallah..

Sebab aku menulis perkara ini disebabkan oleh ketakutan aku dengan hari kiamat. aku selalu bertanyakan diriku, bilakah hari kiamat akan tiba, bagaimanakah kiamat akan muncul, adakah amalan aku ni cukup untuk menghadapi hari kiamat, so, serba sedikit, timbul keinsafan di hati.. hehehehe..

Justeru itu, aku menyedari bahawa bertuahnya aku dilahirkan sebagai umat Islam :) so, bersyukurlah kawan- kawan yang dilahirkan sebagai Islam..

jadi ini serba sedikit keterangan tentang 10 Tanda Kiamat,

  1.  Dajal- Pendusta. Dajal ni sebenarnya antara manusia. dia sebenarnya normal, ada hidung, dua mata, telinga, pendek kata exactly cam manusia la, sbb die ni manusia macam kite. Die muncul pada era teknologi yang plaing canggih, tapi tidak tahu secanggih manakh teknologi tersebut. Tapi die berpura- pura warak, berakhlak baik, menggunakan al- quran sebagai alat untuk menyesatkan manusia. Sampai kemuncaknya, dia mengaku bahawa diri dia adalah Allah SWT. Lalu Allah menurunkan bencana Ad- Dhukkan bagi menghukum dajal sehingga menyebabkan mata dia membengkak dan timbul perkataan KAFIR  di dahinya. Itulah Dajal.
  2. Ad- Dhukkan- asap tebal yang menyeliputi bumi. Apabila Dajal sudah mula menakluki umat manusia, Allah telah menurunkan bala, iaitu meteor ke bumi pada bulan Ramadhan (xtaw bile), menyebabkan bumi diselaputi asap gelap selama 1 tahun lbh, ia akan menghalang cahaya matahari menyebabkan bakteria membiak dgn cpat. Oleh itu, orang kafir akn terseksa, mereka akan terkena jangkitan seperti mata, kulit dan sebagainya kerana tidak berpuasa di  mana sistem imunnya lemah. Manakala kaum muslimin hanya terkena selesema biasa kerana berkat bulan puasa, sistem imun umat islam kuat berbanding org kafir.
  3. Nabi Isa a.s turun- pada masa ni, umat Islam hampir kalah dengan Dajal, lalu, Nabi Isa diturunkan dan membunuh Dajal. Nabi Isa akan meneruskan hidup berpandukan Kitab Al- Quran dan akan meninggal dunia seperti manusia biasa. Pada masa ini, golongan yang hidup menyembah Nabi Isa akan dihidupkan semula untuk memberi peluang kepada mereka untuk bertaubat, namun ada yang beriman dan ada yang menolak. Pada masa ini, kiamat semakin hampir
Kiamat akan berlaku apabila tiada lagi manusia yang beriman kepada Allah swt, iaitu selepas Nabi Isa a.s meninggal dunia di mana dunia akan kembali menjadi seperti zaman jahiliyyah dahulu. Penyembahan berhala, seks bebas berleluasa dan masjid- masjid menjadi tempat rekreasi bagi orang kafir.

Kawan- kawan mesti terfikir, di manakah umat Islam yang lain, kan? Semua umat Islam yang beriman akan dimatikan oleh Allah swt, dan yang ada hanyalah manusia kafir. Mereka akan hidup dalam kesesatan. Pada masa ini, matahari telah terbit dari barat dan semua Malaikat dan makhluk Allah yang lain diberhentikan tugas mereka, dan hanya anggota badan manusia akan menjadi saksi kesesatan manusia. Pintu taubat telah tertutup.

Oleh itu wahai sahabat, kiamat tidak akan berlaku selagi ada manusia yang beriman, selagi ada manusia yang menyebut kalimah Allah swt. Ketahuilah wahai sahabtku, kita, sebagai umat Islamlah yang menyelamatkan dunia ini daripada kiamat, ucaplah kalimah- kalimah Allah swt sekerap mungkin kerana dengan itu kita masih berpeluang untuk menjadi hambaNya yang soleh.

Bukan niat saya untuk mengelak Hari Kiamat, kerana ia adalah hari yang pasti berlaku. tetapi, jika ia berlaku esok, atau lusa, adakah cukup amalan kita selama ini? jadi, selagi kita punya ruang untuk beramal soleh, rebutlah peluang itu, jgn biarkan ianya pergi begitu sahaja. Pasti kita tidak mahu tergolong dalam golongan orang yang tidak beriman.

Sebenarnya banyak lagi yang saya mahu kongsikan dengan rakan- rakan kerana proses untuk berlakunya kiamat amat panjang untuk diterangkan satu persatu, yang pasti kita masih sempat untuk berubah menjadi manusia yang soleh dan solehah, tetapi cukuplah untuk kali ini, diharap dapat menjadi pengajaran dan peringatan untuk kita semua.
Terima Kasih,

(Sumber: Armagedon 2012)
RENUNG- RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL!!!

Saturday, March 12, 2011

KAWAN- KAWAN SM Teknik Bachok 06/07

Pas aku PMR, aku sambung belajar kat SM Tek Bachok. Kononnya, cita- cita aku nak jadi arkitek, sebab aku minat sgt Lukisan Kejuruteraan, aku memang marah law org kate subjek tu susah, bagi aku, itulah subjek paling senag aku pernah belajar, tapi, aku tetap dapat 3B tk subjek tu, maybe byk ralat sgt kot.. hehehhe..

Kat sini, aku ada ramai gak la kawan, tapi mostly dorang ni budak Kejuruteraan Awam la, coz aku masa tu ambik Kejuruteraan Awam.. so, ni lah muke kawan- kawan aku yang still contact..

dan tidak dilupakan, NAJIBAH, @ NABC



ini IQA, AIME, CHERAH n JATIEY


ini JATIEY, YAYA, n CHERAH
ini DEELA n AIME


ini JATIEY, IQA, n CHERAH


Ini JATIEY


ini IQA

So, inilah antara kawan- kawan rapat aku kat SM TEKNIK BACHOK.

Thaks... :)

Friday, March 11, 2011

Inilah Cerita Adeela Ngok Ngek..


Adeela ngok ngek ni nama penuh dia adalah Adeela Rahayu Roslan. Aku kenal dia masa aku form 5, masa form 4 pun dah kenal, tapi kami xrapat. Kami mula rapat masa form 5, 1 kelas, 1 dorm. Memang kami rapat gila, so kesimpulannya, dia ni BEST FRRIEND aku, amat memahami aku.

Dia suka menyanyi, law menyanyi, xingat dunia, panas telinga aku dengar. Tapi, tahniah buat dia sebab dah menang Bintang RTM radio Kelantan, SYABAS, DEELA.!!! Aku pun tumpang gembira.

Tapi dia ni bengap sikit!! Adoi, letih aku mengajar dia subjek ekonomi dan matematik, letih sangat.. Tapi member punya pasal, its ok la, letih pun letih la, asal dia xketinggalan. Law dia happy, aku pun happy.. :)

Ramai orang kata muka aku dengan dia ni nak sama, sampai ada yang salah paham kitorang kembar, ahaks.. lawak gile, tapi, best la dapat kenakan orang. Deela ni terer inggeris, anak mat saleh celup la katakan, hehehe.. memang aku xleh lawan dia. Tambahan pula dia suka melawa, kasut 4 inci, make up xyah nak cerita la, anting- anting punya banyak, baju plak pelik- pelik, konpem baju yang aku xakan pakai. Pendek kata, cam manusia xwape nak normal la, tp dah dia hepi, ok la.

Dia ni gak agak sensitif bila cakap sal 'seseorang', asal cakap sal orang tu, dia nangis, memang dia sayang sangat kat orang tu. Asal besday orang tu, dia akan nangis, tiap- tiap tahun dia akan kol aku, luah pasaan dia, memang la aku boring, tapi, sape lagi yang nak dengar cite dia selain aku kan, aku leh kira cam manusia paling memahami dia. So, aku tadah la telinga aku mendengar cite die tu, dan aku amat paham bahawa dia amat menghargai orang itu. Kadang- kadang, bila dengar cerita dia, aku xtaw nak buat eksperesi muka macam mana, tapi aku amat memahami dia. Ada gak di kata aku ni xde perasaan, ikot ko la deela, nak kate apa pun, tp,aku tahu aku paham apa yang ko cuba terangkan. Its ok la, deela, Allah swt lebih menyanyangi dia, so, selalulah berdoa untuk dia.


Deela sekarang ni ngah belajar kat UPNM. Aku memang bangga gila dia dpt masuk UPNM coz, ngan result STPM dia yang xberapa nak ok tu, dia dapat masuk UPNM. Sedikit sebanyak aku ase cam aku ade sumbangkan sikit dengan kejayaan dia masuk UPNM tu. Aku still ingat lagi, dia mesti kelam kabut bile xsiap kerja goegrafi, dengan xhafal fakta subjek pengurusan perniagaan sampai aku yang paksa dia baca dan hafal sume tu, dan, aku tulis berkali- kali formula ekonomi kat dia, still xingat- ingat lagi. hehehehe... itulah kawan aku Adeela NGok NgEk.. Memang letih la nak jaga die ni, dia pun letih nak jaga aku.

Aku ngan dia ni cam saling melengkapi gitu, dia pandai dalam apa yang aku xpandai, dan aku pandai lam apa yang die xpandai. Dia selalu bimbang bile tgk aku lintas jalan, coz aku ni jenis cuai, xpasan keta datang dari arah mane, so dia akan pinpim tangan aku bila nak melintas dengan dia. Tapi skang, aku jauh ngan dia, jadi aku selalu berhati- hati masa nak lintas jalan, Deela xde kat sini tuk pinpim tangan aku. 




Pape pun, aku memang rindu kawan aku ni... dah lama aku xjumpa die.. andai kata die terbaca page ni, aku nak dia tahu, AKU SAYANG SANGAT KAT KO, DEELA!!!, memang kadang- kadang aku berlagak cam xde pasaan, tp dun worry, aku paham ko.. tu cuma pangai aku ngan ko je.. Ko je yang taw  kan... Hehehehe.. ko best friend aku selamanya.. :D

I LOVE YOU



MY FRIENDS....

Family Pra- U 2 Amanah




Family sweets....






My Friends at UKM














MUHASABAH CINTA: AKU DIBIUS CINTA

HARI: JUMAAT(11. 3. 2011)
JAM: 9.00 MALAM
TEMPAT: FOYER KOLEJ RAHIM KAJAI
OLEH: USTAZ MOHD AJIB B. ISMAIL


Manusia memerlukan cinta,
Cinta hadir tanpa dipinta
Cinta itu anugerah yang Maha Esa,
Bersyukurlah dengan kehadiran CINTA,

Hiasi cinta dengan 'LOVING',
Hiasi cinta dengan 'CARING'
Hiasi cinta dengan 'UNDERSTANDING'
Hiasi cinta dengan 'GIVE- VIEWING'
Hiasi cinta dengan 'SHARING
Hiasi cinta dengan 'ACCEPTING'

Cinta dari Illahi,
Cinta nafsu manusiawi,
Sama- sama menjaga ikatan ini,
Remember this,
'NO SEARCHING AND NO TOUCHING'
'NO BERMADU- MADI'
'NO TEMPAT SUNYI'
'NO GATAL GEDIK'
'NO SEKSUALITI'
coz,
'WE ARE ISLAMICS'

Jatuh cinta,
perkara biasa,
jantung berdegup kencang,
muka mulai merah,
lidah menjadi kelu,
malu kian terasa,
dia jadi igauan,
kita takut kehilangan,
jadi, 
nyatakan sahaja
bunga diberi,
SMS dihantar,
khabar ditanya,
senyuman terukir,
Insyallah,
dia milikku

Pilihan harus dinilai,
nilai dari segi hartawan,
nilai dari sudut keturunan,
nilai dari segi kecantikan
dan,
nilai dari sudut KEAGAMAAN

Sebelum mencintai seseorang,
Cintai ALLAH SWT terlebih dahulu,
Sebelum mencintai seseorang,
Cintai RASULUALLAH SAW terlebih dahulu,
Sebelum mencintai seseorang,
Cintai DIRI SENDIRI terlebih dahulu,
Sebelum mencintai seseorang,
Cintai KELUARGA terlebih dahulu,
dan,
Cubalah mencintai seseorang

Gambar- gambar kenangan MMC,

Aku n tatiey
Jiranku
    
kawan- kawan

Budak biro kerohanian

tatiey koya n fifi cun

Skrin tuk tunjuk tajuk ceramah
Penceramah