Saturday, December 31, 2011

01. 01. 2012

HAPPY NEW YEAR!!!
HAPPY 1st JANUARY 2012!!!
SELAMAT TAHUN BARU KELENDAR MASIHI!!!!

Hari ni 1 January 2012!! Selamat tahun Baru.. Jadi, berakhir sudah tahun 2011 semalam.. Apakah kenangan anda yang tidak akan lupakan pada tahun 2011??

Di sini ada cadangan saya, 

  • Bertemu teman hidup yakni, Boipren atau girlpren... di mana taman- taman bunga cinta anda sedang mekar dalam hati.. WOW!! ayat aku xleh blah langsung.. hehehe

BEGINIKAH AGAKNYA TAMAN HATI ANDA???
  • Dan, andai si dia bukan jodoh anda, anda dan si dia pasti tidak akan bersama. Oleh itu, kejadian si dia telah meninggalkan anda juga salah satu kenangan yang tidak boleh dilupakan pada tahun 2011?? or, in simple word, anda dan si dia telah  pun, BREAK UP!!  tapi, dont worry, yakinlah dengan ketentuan ILLAHI...

WALAUPUN CINTA ANDA DIBUANG SEPERTI SAMPAH, YAKINLAH DENGAN KETENTUAN ILLAHI
  • Ibu dan bapa anda telah selamat menunaikan haji di Mekah.. Mereka telah mendoakan yang terbaik buat anda....

BETAPA BERTUAHNYA KITA PUNYA IBU BAPA YANG MENDOAKAN KITA.
HARGAILAH MEREKA..

  • Surprise birthday oleh member- member yang terdekat. Hargailah mereka sebelum mereka meninggalkan kita. Sukar untuk kita bertemu teman- teman yang sanggup merancang untuk wat SURPRISE BIRTHDAY untuk kita... So, di kesempatan ini, mahu ucapkan THANKS TO MY BELOVED ROOMATE, AYU, AND SURAYA, NITA, PIJAH, TATIEY SEBAB SUDI WAT SUPRISE BIRTHDAY....  DAN YANG ADA KERJA PADA HARI ITU, MIHAH.. :)

SUPRISE!!!!!

KHAS UNTUK KAMU, KAWAN- KAWAN..., THANK YOU
  • Dapat result exam yang baik...  xkira la UPSR or PMR. TAHNIAH!!! yang dapat xberapa baik, teruskan usaha anda, anda pasti boleh...
  • Dapat masuk universiti dan sambung belajar. TAHNIAH JUGAK... dah dapat, belajar elok- elok. Nanti dapat kerja yang baik.
  • Dapat pekerjaan tetap, dan gaji yang pertama. Pastu sakan bawa parents pergi shopping. Kongsi kegembiraan dengan family la katakan. TAHNIAH JUGA..

  • Dapa kahwin dengan pilihan hati. xkire la kawin kali pertama ke, ke dua ke, ketiga ke. Dah kawen, jgn curang plak. Ingatlah, wanita itu amanah seorang suami. Jagalah isteri anda macam permaisuri... :) TAHNIAH!!

  • Dapat anak yang pertama. WOW!! Dapat baby.. and u will be mama and papa.. TAHNIAH!!!


Well, itu sajalah cadangan saya. Kalau ada yang xada, harap maaf. Tapi, xkira la ada atau x di sini, yang penting kita tahu kenangan itu amat bermakna buat kita. Semoga kenangan itu kekal dalam ingatan kita. 

Bercakap pada 01.01.2012 ni, budak- budak mula sekolah hari ni ke? Well, i'm not really sure sebab dah lama saya xpergi sekolah. Saya telah meninggalkan alam persekolahan hampir 2 tahun. Dan sesi pengajian di universiti dan di sekolah amat berbeza. Pada 20.01.2012, saya akan mula cuti dan masuk pula bulan 2. Saya cuti sebulan, dan pada bulan 1 ni, bukan ke budak- budak sekolah?? Saya pula cuti, memang xsama kan??

So, kepada pelajar sekolah rendah, sekolah menengah, pelajar STPM.. mulakan hari sekolahmu dengan azam dan tekad baru. 

SERONOK BILA INGAT ZAMAN SEKOLAH.. I MISS IT!!
<sekadar gambar hiasan>
kepada calon- calon UPSR, PMR, SPM dan STPM.. GOOD LUCK saya ucapkan. Belajar baik2, fokus, doa, tawakal, insyallah akan berjaya.  


So, kesimpulannya, MARI SAMA- SAMA KITA BUAT YANG TERBAIK PADA TAHUN INI. SEMOGA TAHUN 2012 INI MEMBERI KITA SATU KENANGAN YANG TERBAIK DARI TAHUN- TAHUN YANG LEPAS. 

Sekian sahaja.. 
May be peace upon you.. :)

Friday, December 30, 2011

Hye 2012, Bye bye 2011

Hari ni 31.12.2011 dan sekarang adalah pada jam 13.51. Tik tok tik tok..  Masa akan terus berlalu pergi, dan kita menghitung hari untuk menerjah ke tahun baru 2012. Dan, of course, kita akan jadi semakin tua. Semoga usia yang semakin berusia itu menjadikan kita seorang manusia yang lebih matang dan tabah untuk menghadapi hari- hari yang mendatang.

So, menjelang 12.00 malam atau pun pada jam 00.00, kita akan menyambut tahun baru, its time to say,

WELCOME 2012


Welcome 2012. Mulakan tahun baru kita dengan sesuatu yang baik. Seperti biasa, sambutan tahun baru amat meriah di seluruh dunia, termasuklah Malaysia. Konsert tahun baru semestinya satu kemestian dan maksiat berleluasa. Apa kata, kita jauhi semua itu, tapi mulakan dengan amalan yang baik supaya pada tahun 2012 ini hidup kita dirahmati Allah SWT dan diredhaiNya. Kita mulakan tahun baru dengan meninggalkan maksiat. Saya pasti, pada 1.1 2012, kondom akan bersepah di merata tempat, xkira hotel murah, semak, padang merdeka and so on. Tinggalkanlah semua itu, semoga tahun 2012 akan memberi satu permulaan yang baik untuk kita semua. 

By the way, its time to say good bye to 2011...


BYE BYE 2011


Semoga kejadian atau aktiviti kita, pahit atau manis sepanjang 2011 memberi satu kenangan yang terindah. Bagi kenangan atau kejadian yang tidak elok, jadikan ia sebagai satu pengajaran, pedoman dan juga peringatan buat kita untuk terus maju di masa hadapan. Bagi kejadian yang baik, kenangan yang manis, jadikan ia sebagai satu kenangan yang terindah dan marilah kita memperbaiki kelemahan kita supaya menjadi manusia yang lebih baik. 

2011, KAU TETAP DALAM KENANGAN.. 

Kepada sesiapa yang lahir pada 01. 01 pada tahun- tahun terdahulu, saya ucapkan: 

HAPPY BIRTHDAY


Semoga Panjang Umur dan Murah Rezeki,
Semoga Anda Menjadi Insan yang Lebih Baik pada tahun baru ini.. :)

Kepada yang akan lahir pada 01.01.2012, saya juga ucapkan:

Happy 1st Birthday


This is you, still a baby


When you grow up, hope you will be a good person, and success in your life...

Becoming an engineer.. :)

Becoming a beautiful doctor

Becoming a handsome pilot.. WOW!!
So, wish you good luck, Babies... :)





TAKE IT, OR LEAVE IT

Sedar tak sedar, hari ni sudah 30.12.2011. Aku memang tak sedar yang dunia ni akan masuk tahun 2012 pula. Tengoklah betapa cepatnya masa berlalu.. Esok, 31.12.2011, lusa dah masuk 01.01.2012. Wahhh... mcm xpercaya pula.. Azam aku untukk tahun baru ni adalah nak dapatkan result yang baik untuk exam. Dan, Insyallah, aku nak sambung master pada tahun 2014 atau 2015. Dan, of course, aku nak sambung di Australia. Memang bunyi macam aku ni berangan je, tapi, nothing is impossible. Kalau orang lain boleh buat, kenapa aku xboleh buat? So, misi aku belajar untuk kali adalah untuk samabung master.

Aku terfikir, kenapa aku macam malas nak belajar sekarang ni? Satu hari aku sedar, aku xde matlamat aku. Dulu, masa form 3, aku belajar bersungguh sebab nak masuk SM Teknik Bachok. Masa SPM, aku belajar bersungguh (tapi kurang bersungguh..) sebab aku... well, xde matlamat kot. Aku rasa macam blurr je.  Then, aku naik form 6, dan matlamat aku nak masuk UKM. Alhamdulillah, aku dapat. Dan yang terkini, aku nak buat master, pointer perlu 3.50 and above. Aku percaya, kalau aku tekad, mesti aku boleh. Kalau aku boleh buat dulu, sekarang pun aku boleh buat. Aku tahu kemampuan aku lebih dari orang lain. So, why waste it?

Nak tahu tak benda paling susah kita nak buat kat dunia ni?
Jawapan: BERUBAH


Susahnya kita nak berhijrah kepada yang lebih baik. Tak perlu tunggu bulan Maal Hijrah baru nak berubah. Aku sedang cuba berubah pun rasa dah semacam sekarang. Rasa macam aku xboleh nak berubah. Tapi, aku tetap kena cuba even aku rasa aku xboleh buat. Nak buat benda yang tak elok, senang sangat, aku boleh buat bila bila masa je. Tapi, aku xnak, aku nak berubah. Tapi, itulah benda yang paling susah. Adakah ini boleh dijadikan sebagai azam tahun baru?? so??

Tadi, aku baca blog2 yang menegur wanita supaya menutup aurat, blog yang anti-legging, blog yang menegur couple,

http://wanitamelayuseksa.blogspot.com/
http://leggingseksi.blogspot.com/
http://couplemelayu.blogspot.com/


Blog-blog ni best. Aku suka baca sebab kadang- kadang tu, aku pun terasa jugak. Sebab, aku pun ada jugak wat gitu. Tapi, yang bab couple dan legging tu, aku xbuat. Couple tu ada la jugak masa sekolah, tapi serius, aku xbodoh untuk tayang harta aku kat teman lelaki. Sekarang aku single, dan umur dah masuk 21, baru aku sedar bahawa couple tu langsung xbawa faedah pun pada aku. So, aku suka ngan hidup aku sekarang. Yang lengging lak, aku memang xpakai sebab aku xsuka. Legging tu melekat kat body, dan memang nampak semua bentuk kat tubuh kita, thats why aku xsuka. Memang betul la yang blog tu cakap. Pakai legging nampak macam xpakai apa- apa. Orang kata fesyen, tapi bagi aku, itu fesyen salah. Kenapa kita perlu pakai leggings kalau nak berfesyen pun? Well, aku betul2 xmenyokong fesyen itu. Kalau nak pakai, just pakai dalam bilik je la, buat tidur. It will be much better.

Dan, kenapa ramai wanita yang xsuka ditegur kalau berkenaan aurat? Apa salahnya kalau kita ambil nasihat tu sebagai pedoman hidup? Kita tahu buka aurat itu dosa, tapi kita still nak tegakkan prinsip kita yang kubur kita lain- lain, kita xdapat hidayah lagi and so on. Sebab, kita xnak nampak yang kita buat benda salah, kan?
Kalau pun kita still nak buka aurat, nak dedah body, at least, ambil lah nasihat tu dan renung- renungkan diri kita. Muhasabah diri kita. Memang betul, orang yang menegur kita tu pun belum tentu masuk syurga, dan belum tentu sempurna. Kenapa? Sebab, kita ni manusia, memang xsempurna, memang akan ada kelakuan and tutur kata kita yang akan menggores perasaan kita sesama manusia. Itulah kelemahan manusia. Tapi, kita boleh berusaha untuk jadi sempurna di sisi Allah SWT.

Aku mengaku, aku pun bukan perfect sangat, bukan bagus sangat, bukan alim sangat. Pangai aku agak kegilaan sikit. Aku pun pakai jeans yang agak fit, aku jugak pakai t-shirt yang agak kecik, pakai tudung dedah dada aku.. YES, THATS ME.. dan aku tahu itu juga salah di sisi agama. Tapi, aku selalu muhasabah diri aku supaya menjadi orang yang lebih baik dan tanya diri aku, bila aku nak berhenti buat semua tu? Dan, aku akan hentikan semua tu. Aku dalam proses untuk tinggalkan semua tu. Insyallah, aku boleh. Cuma, it will take several times sebab, benda paling susah nak buat adalah BERUBAH.

Aku xpernah mempertikaikan tentang tutup dan buka aurat ni, sebab aku tahu mana betul dan mana salah. 
Aku xpernah pertikaikan tentang kubur lain- lain. 
Aku xpernah pertikaikan tentang tiada paksaan dalam Islam, so, dengan itu, aku boleh dedah body aku
Aku xpernah pertikaikan tentang baik buruk orang yang bertudung besar and orang yang buka aurat.

Aku xakan pertikaikan tentang itu semua sebab aku tahu semua teguran itu untuk kebaikan diri aku. So, kenapa ramai wanita memberi pelbagai alasan bila dikaitkan dengan aurat? Kenapa kita xboleh terima kesalahan kita dan kita sering mempertikaikan perbuatan kita itu betul dan ia adalah hak individu dan orang lain xberhak menegur kita? Kenapa kita sering berfikiran begitu? Teguran yang ke arah kebaikan tidak salah, dan ia digalakkan, tapi kita tidak boleh menerimanya, kenapa? Tapi teguran ke arah kehinaan, kita boleh terima pula, kenapa begitu? Salahkan kita ditegur untuk membimbing kita ke arah kebaikan?

Ya, aku tahu, aku xlayak untuk menegur individu- individu berkenaan, tapi, apa salahnya kita berubah perlahan- lahan. Kita tegurlah diri kita sendiri. Dan, ambillah nasihat sebagai pedoman dan pengajaran untuk diri kita. Xperlu kita pertikaikan tentang benda yang salah dan tenyata salah: BUKA AURAT. Kalau ada yang kata, tuhan xbagi hidayah lagi untuk tutup aurat tu, marilah kita sama- sama berdoa supaya tuhan berikan kita hidayah. Dan, Hidayah tuhan ada di mana- mana, dan tuhan akan bagi kepada sesiapa yang Dia kehendaki. so, kita perlu doa supaya kita salah sorang daripadanya.

Mungkin, akan ada yang kata,

 "MINAH NI BERLAGAK BAIK LA PULAK.."
"DIRI SENDIRI BUKAN BAGUS SANGAT, ADA HATI AJAK ORANG BUAT BAIK.."
"MINAH NI SAMA JE MACAM PEREMPUAN LAIN, CUMA BERLAGAK BAIK SEBAB NAK ORANG NAMPAK DIA BAIK.."
"HEK ELEH, PERASAN BAGUS PULAK POMPUAN NI.."
"BAJET ALIM LA TUH.."
"NAK JADI USTAZAH LA TUH, NANTI BARU DIA DAPAT LAKI USTAZ YANG DAPAT BIMBING DIA.. KAN DIA NAK LAKI BERIMAN.."

and so on yang sekutu dengannya..

Katalah apa pun yang anda mahu kata, sebab saya tahu siapa diri saya. Dan, saya juga tahu, saya xpunya kuasa untuk menutup mulut manusia. Tapi, niat saya baik untuk menegur diri anda di luar sana dan juga untuk menegur diri saya sendiri. Just take it, or leave it. Saya xpaksa anda semua untuk menerima buah fikiran saya. Saya cuma menyuarakan pendapat sambil muhasabah diri sendiri dan sedikit sebanyak menegur kelakuan kita sebagai wanita.

KENAPA??

Sebab, kita sesama manusia, sesama wanita dan yang penting kita saudara seagama. Kalau bukan kita yang menegur sesama kita, siapa lagi??

RENUNG- RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL.. :)

<SEKIAN SAHAJA, THANKS..>

Saturday, December 17, 2011

RASA MAHU BERUBAH...

Semester ni aku kenal dan agak rapat dengan seorang lecturer, Dr. Syed Shah Alam. Dia baik dan suka bagi nasihat. Kalau pergi bilik dia, dia akan cakap banyak sangat, tapi bukan cakap kosong, cakap dia banyak mesej. Bila dengar nasihat- nasihat dia, tiba-tiba aku terasa mahu berubah. Aku ni agak nakal juga, suka sangat nak pakai baju, seluar fit. And, bila dia banyak nasihat aku itu dan ini, aku rasa aku perlu berubah. Aku nak mula cari baju yang agak besar, i mean tidak fit la sampai nampak body shape aku. Insyallah, aku akan berubah slow slow.

Secondly, aku rasa mahu berubah sebab aku nak jodoh aku orang yang baik, beriman, soleh dan yang pasti boleh memimpin aku ke jalan Allah SWT. Aku bukan orang yang baik sangat, tapi aku cuba untuk jadi yang terbaik untuk mama dan abah aku. Sebelum aku bertemu dengan jodoh aku, aku nak berubah, supaya setanding dengan dia. Semoga dia juga orang baik, beriman, soleh dan boleh  jadi pemimpin dalam keluarga. Ramai kawan-kawan cakap aku memilih dan cerewet, tapi mereka xpernah tahu kenapa aku buat macam tu? bagi aku, macam mana aku nak bercinta sedangkan aku tak pernah mencintai diri aku sendiri? macam mana aku nak bercinta sedangkan aku selalu tinggalkan cinta Allah? Layakkah aku untuk mengejar cinta, sedangkan aku xpernah cuba untuk mengejar cinta Allah? Sebelum aku kejar, sebelum aku menerima dan diterima oleh cinta manusia, aku mahu mencintai Allah swt dahulu. Aku mahu cinta aku itu datnag dariNya, bukan dari hawa nafsu semata. Insyallah, aku akan berubah slow slow, Allah tidak akan mengubah nasib orang itu jika kita tidak berusaha untuk mengubahnya. Aku tahu hal itu, tapi orang kata, nak buat perkara baik ni susah, banyak halangan.. tapi if kita nekad, Insyallah, it will goes smoothly.. Allah kan ada untuk kita?? 

Ermm... pernah x kita fikir, kenapa kita menangis semasa teman lelaki/ wanita kita tinggalkan kita? tapi, kita xpernah menangis semasa Allah SWT tiba- tiba bari kita hidayah? macam mana kalau Allah tutup pintu hati kita? kita akan menangis x? 
Pernah x kita fikir, kita selalu terkejarkan cinta manusia, tapi kita jarang sekali terkejarkan cinta Illahi?
Kita selalu frust bila awek/ pakwe tinggalkan kita, kita akan tanya kenapa? tapi, kita xpernah tanya kenapa kita selalu tinggalkan Allah swt?

Sebenarnya, aku ini bukan orang baik, bukan muslimah sejati, aku cuma sama seperti gadis lain, xsuka pakai tusung besar, xsuka pakai baju besar, mengaji pun jarang, solat pun xsempurna, tapi, aku mula terfikirkan benda ni semua. Aku selalu fikir kenapa aku perlu cinta manusia sedangkan aku jarang sekali terfikir tentang cinta Allah swt.. ? 

Aku rasa aku perlu berubah perlahan-lahan. Aku mahukan cinta Illahi kerana itulah satu-satunya cinta yang susah kita nak dapat. Cinta manusia pula ada pelbagai, cinta nafsu, cinta monyet, cinta palsu, cinta kasanova dan sebagainya. tapi, cinta yang sukar dicari adalah cinta Illahi, bukan? Aku rasa aku mahu cinta itu. Allah itu maha adil, maha menyanyagi. Kalau kita sayang dia, dia 1000000000x ganda sayang kita. Dan Dia akan balas kasih sayangNya setimpalnya. Kenapa kita perlu kejar cinta manusia? sedangakan cinta yang terbaik untuk kita memang akan  menjadi milik kita, cuma kita xpernah cuba mencarinya, kan??


Bila kita keseorangan, kita akan kata kita boring kan? Well, siapa cakap kita keseorangan? Kita xpernah keseorangan dalam dunia ni, even cuma tinggal kita seorang je dalam dunia ni. Kenapa ye? Sebab, kita ada malaikat yang sedang jaga kita ni. Pandang kanan, pandang kiri, pandang sekeliling, ada malaikat kan kat tepi kita? Dia selalu ada sekeliling kita, cuma kita je yang xperasan, kan? and kadang kadang kita terlupa bahawa kita punya malaikat yang jaga kita. Kita juga punya Allah swt yang selalu perhatikan kita.. tapi kita lupakan?? Tengoklah, betapa bertuahnya kita... Kita punya guardian.. Hebatnya kita kan?? Malaikat akan turun masa subuh.. dan jaga kita dan tukar shift masa asar.. Malaikat masa subuh akan naik ke langit, jumpa Allah, report ttg amalan kita, kita mahu ke malaikat report benda yang xelok tentang kita kepada Allah swt?
begitu juga dengan malaikat yang turun masa asar, dia pun akan report.. mahukah kita? Tidakkah kita kan rasa malu? malu untuk berdepan dengan Allah swt.. malu dengan malaikat.. malu dengan para nabi dan rasul? 



Sebab tu aku mula rasa mahu berubah. Aku xnak malaikat report benda yang xelok.. dan buku amalan aku penuh dengan dosa aku. Kalau boleh aku nak buku amalan kiri aku ni kosong... buku kanan penuh.. tapi, xmungkin, sebab kita manusia biasa, akan selalu wat salah kan? tapi kita boleh cuba jadi yang terbaik di sisi Allah swt, betul x?? so, apa salahnya kalau kita berubah perlahan- lahan??

Allah pasti akan tolong kita kan? Itu adalah perkara  pasti sebab Allah xakan pernah tinggalkan kita, cuma kita yang selalu tinggalkan Dia, lupa untuk berterima kasih. Jadi, selalulah bersyukur dengan pemberianNya. 

<sekian sahaja... Thanks.. :)>

Wednesday, November 30, 2011

Still waiting..

Today, i just opened you tube,
looking for Anwar Hadi new videos...
but,
still no video have been uploaded..

But,
don't worry,
i will still waiting for it..
until that day,
i always be patient waiting for the videos..
i also will always see the videos that have been uploaded before..
which i mean,
i download it..
never get tired to watch the videos..
its inspired me..
so,
i will still waiting, and waiting and waiting..
always...

To Anwar Hadi,
good luck for your exam..
and,
hurry up!!
Upload the videos... :)

Tuesday, November 29, 2011

Life is so BUSY..

Semalam.. (29.11.2011), aku telah selamat menduduki peperiksaan international business,
well, quite relieve, at least for now..
waiting for the final exam la plak..
and, i will sit for management accounting mid semester exam on 2. 12.2011
so, got to study....

but,
before study,
i would like to tell you that,
i'll be so busy for the next week until the last week im here..
nak buat assignment and so on..
then,
i help one of my lecturer in his research..
Dr. Syed Shah Alam..
so,
quite busy,
so long not being too busy like this..
how i miss that time..
finally,
i've got the chance to be busy..
and..
practice to be a lecturer..
hahaha..
i hope for it..

this Friday also,
i will go back to my hometown,
my parents just come back from Mekah..
really want to see them..
Miss u Mama..

Last but not least,
i got many advices from Dr. Syed Shah Alam..
well,
i tell him that i want to pursue study..
to do master..
in Australia..
WOW!!!
unfortunately,
i got a really not good result,
so,
he advices me to study hard,
get 3.50 and above..
so that i can do my master..
in Australia..
i really hope too..
and,
do not think anything right now..
boyfriend, wedding, sleeping, and so on..
just think,
' i want to study'
and be creative in our study way..
and,
Insyallah,
i can make it..
turn the dreams into reality...

well,
thas all for now..
until we meet again,
thank you..

Salam..
chill ok??

Monday, November 28, 2011

FEELING SO TIRED..

Over these few days, i always reading and reading, understanding and understanding, sleepy and sleepy,
Urrrggghh!!
This is my study life...
International business really test my patience..
Mencabar aku untuk give up..
but, how come i give up??
This is the field that i choose..
it my choice..
as my lecturer said,
fall in love with it..
and u will probably love it..
become a true lover..
So, Qeela!!
Come on,
wake up!!
Don't u ever give up..
Understand??
Give the love to it..
u have tooo....
really need too..
Ok??

<kata kata semangat untuk diri sendiri... :)>

Lelaki Dayus!!

Hari ni aku nak cakap pasal lelaki..
Lelaki dayus..
tapi, xsemua lelaki itu dayus...
Abah aku xdayus, adik aku xdayus,
malah, xsemua mereka itu dayus,
tapi,
masih ada certain lelaki yang dayus..

Kenapa la aku tiba2 nak kuar topik ni?
Ape la yang aku membebel ni?
Well, tadi, aku tgk pakwe member aku sorang ni datang ambik member aku..
pakai kereta la..
Question mark...!!
????
Kereta sape tu wei??
Kereta kawan aku la.. pompuan tu...
Aku xkisah la if pompuan tu bagi pakwe die naik kereta..
seriously, i don't even care..
tapi,
sampai pakai kereta tu pi kuar ngan member..
pakai kereta ikot sedap die je..
ish, aku tengok xtahan la bro!!!
apehal la pakwe die tu xbeli je kereta sendiri..
xmalu ke pakai kereta awek..
ye..
aku taw,
itu kereta awek die, nape lak aku nak kisah..
tapi,
pikirlah dari sudut dia sebagai lelaki...
ok ke la salu pinjam kereta awek dia,??
pakai ikot sedaP badan die je...
aku yang tengok ni sakit mata taw!!
Please la!!!
yang kawan aku tu lak,
bongok ke ape??
dok bagi pinjam kereta kt pakwe die..
Sakit ati aku ni...
pastu,
nak kuar, mula la ckp,
susah la, ape la..
ade kereta bg pakwe pakai...!!!
Please la!!!!

Satu lagi pemandangan yang aku xtahan bile aku kuar pi mall..
Pakwe angkut handbag awek die,
then awek jalan sempoi jek!!
Well, hello!!!
Nape la kau dok angkut handbag awek kau tu...
kalau die bini kau,
xde la aku sakit mate sgt..
Ok la gak..
ni, baru awek kot..
nape la kau yang dok angkut handbag awek kau pi mai pi mai..
takot awek kau tu patah tulang ke ape??
Aku serius xsuke lelaki yang dok angkut handbag awek die masa shopping..
xde patahnye tgn tu..
xseliuh pun..
weh,
even aku ni bukan lelaki,
aku malu taw tgk lelaki dok angkut handbeg pompuan pi mai pi mai..
Itu handbeg kite kan,
nape dok suruh pakwe yang bawe,
and lelaki lak, xpayah la dok senang2 tawar diri nk bw handbeg awek kau tu..
Sweet la kononnya...??
Sweet la sangat!!
menyampah kot aku tengok...
Bila kawen, jgn handbeg xnak pengang,
anak2 sekali pun bagi bini bawa...
So, please la,
stopkan pemandangan itu dari pandangan aku....!!


Satu lagi yang aku xsuke...
kepada lelaki yang suka sgt dok ikot kate awek die..
Awek die kata,
"sayang, nak coklat"
Pakwe terus beli..
Ok lagi.. coklat wape sen je..
Awek kate,
"sayang, cantik la baju ni"
Pakwe die beli,
baju lak, bukan murah, baju branded kot,
diesel, ladylike, levis, voir,
Awek kate,
"sayang, dah lame baby nak sandle ni..."
Pakwe die beli,
Sandle lak, dlm RM 50 and above..
Awek kate,
"Sayang, besday baby nanti beli bear taw, nak yang  besar"
Pakwe die beli,
nanti xbeli merajuk...
Nape la ikot sgt kate awek tu???
Cube la kate xboleh,
cube kata xde duit, sekarang tengah savings pasal nanti nak masuk meminang..
Kate nak hantaran mahal..
Cube kata xleh, sebab nak beli kain baju kat mak dan ayah..
dah lama xbeli baju kat dorang..
Cube kata xleh sebab skang tengah savings tuk belanja belajar..
kalau nak yang murah2 boleh la kot..

Aku taw korang lelaki ada ego,
Aku taw korang nak jadi gentleman,
Aku taw korang sayangkan awek korang,
Tapi,
Jgn la jadi lelaki yang aku tulis kat atas tu..
Aku lebih suke kalau korang xjadi lagu tu..
And,
korang save money for future needs,
Lebih utamakan family korang dari awek korang..
sebab,
awek korang belom tentu akan jadi bini korang lagi..
Buat apa dok habis duit semata mata untuk awek korang?
Nanti korang nak kawen,
nak bina keluarga,
nak beli rumah,
kereta lagi,
astro kat umah,
masa tu korang amat perlukan duit...
Aku bukan hasut korang supaya xbeli apa apa kat awek korang..
Aku taw korang nak tunjuk penghargaan kat awek korang tu..
tapi,
ada cara lain,
pikirla..
kalau aku, cukup sekadar bagi sekeping kad ucapan Terima Kasih,
yang harga RM 2.50 tu je.. seriously aku cakap ni...
Aku dah rasa amat dihargai dah..
yang penting kite ikhlas...
Mahal murah barang tu bukan penentu ukuran keikhlasan kite...

So,
aku minta la korang lelaki yang dayus tu,
yang taw pakai brg pompuan,
dok jadi hamba pompuan,
fikir la elok2 pasal masa depan korang,
maaf la kepada sesiapa yang terasa,
ini sekadar luahan hati dan perasaan je,
nak buat video macam Anwar Hadi aku xpandai..
so, tulis kat sini je la..
Aku minta maaf sangat2..
aku ni hamba Allah sahaja,
manusia biasa,
if korang xsetuju ngan pendapat aku ni,
its ok,
aku hanya memberitahu pendapat aku sahaja...
Terima Kasih...

Sunday, November 27, 2011

Feel very Lucky Today...

Nape aku rase sgt Lucky today??
Guess what??
Aku dapat borak ngan father of one this idol..
Sape??
tapi, kalau bagi tahu, mesti ramai yang kenal..
but,
xboleh la..
aku nak respect his privacy...
can't mention here la..
but, feel so lucky la..
never expect that i can talk to him..
Thank u ye...
Tiba- tiba rasa dekat je dgn idol tu..
xdapat aku nak nyatakan betapa aku gembira berbual dengan ayah beliau...
THANKS UNCLE sebab sudi jadi KAWAN saya..
boleh saya anggap uncle macam ayah saya?
boleh la?? ye??
Pape pun, Thanks.. :)

Saturday, November 26, 2011

Esaimen aku: NOTRHPORT...

Well, aku decide nak masukkan salah satu esaimen aku dalam blog ni..
xpe kan???

hihhihihihihi...


1.0  HISTORY
Northport once before started as a railway port. When it was opened in 1901, it was called as Swettenham. In 1963, it changes its name to Port Klang Authority (PKA). Then, it was developed and became the first container vessel in 1973. It was privatize in 1986 under the privatization law. When it was privatizing, it become the most high income business in Malaysia. It’s owned by Perbadanan Nasional Berhad (PNB) and known as Klang Container Terminal (KCT). Because of its developing, the government decides to build another port known as Klang Port Management (KPM) and it was owned by government. It was build just a stone throw away from KCT. But in 2000, PNB owned both KCT and KPM and named it as Northport.

2.0  LOCATION
Northport is strategically located midway on the West Coast of Peninsular Malaysia overlooking the world's busiest waterway, the Straits of Malacca. It is in the Free Commercial Zone of Port Klang, in the state of Selangor.
Its contiguity to the fastest growing commercial and industrial regions centered along the west coast corridor, such as Shah Alam, Petaling Jaya, Nilai, Senawang and the rest of hinterland within the Peninsular ensures Northport's pivotal role in Malaysia's economic development.
Road transportation plays an important role in the transportation of cargo either for both import and export. Northport is further linked by the country's best highways that offers hassle-free and cheaper by the mile linkages to the Kuala Lumpur International Airport (KLIA) in Sepang and the rest of the Peninsular. All industrial sites, distribution centres, commercial hubs and airports have direct access to the extensive, efficient and growing Malaysian Highways. The extensive network covers all the cities and states in Malaysia and everyday thousands of trucks depart or arrive from these destinations.

3.0  CUSTOMERS ORIENTED
Northport is offering the customer oriented services to their valued customer. It is shows by having The Client Access System (CAS) are an extension of the Container Tracking System (CONTRAK) which allows their customer to track the status of their shipments. They also provide Northport SMS Service to help their customer to get information of container status and Northport terminals. They also provide Customer Service Centre (CSC) that can be reached by dialing 03-3169 8000.
4.0  SERVICES
4.1  Container Services
Container services have three terminals named CT1, CT2 and CT3. They have many equipments and facilities that can be use to take and keep the containers. It is support by an array of quay cranes, rubber tyred gantry cranes, straddle carrier, prime movers, trailers, forklifts and high stackers.
4.2  Conventional Services
Conventional services are handled by labors. It is done in Southpoint of Northport for break bulk, liquid and dry bulk cargoes. Southpoint has undergone massive rehabilitation and renewal offers a very broad range of facilities and services for handling cargoes including RO- RO shipments such as machineries and vehicles.
4.3  Logistic Services
Logistic services also known as Northport Distripark. It becomes a Regional Distribution Centre, International Procurement Centre and also a Multi Country Consolidation Centre. By offering the logistic services, Northport become Global Halal Hub. It becomes a link to the manufacturers and producers who are offer the halal products in the global market.
4.4  Marine Services
Marine services offered the worldwide connectivity to over 300 ports in the world. It also offers 24- hour services to ensure safe and efficient movement of vessels. It also is using the experienced pilot on duty.

5.0  CONCLUSION
Northport comprises dedicated and modern multipurpose port facilities and services. Their crews and teams really having a hard work in order to make Northport one of the world ports in the world in fulfilled the increasing of global demands.


Well, inilah report tu...
Ini esaimen individu, so, lecturer minta 2 page je..
so, aku buat la 2 page... :)
Thanks..

Teknik Aku Belajar...

Hari ni, aku nak cakap pasal belajar..
even aku ni xde la pandai sgt...
PMR 5A je kot,
SPM 4A.
STPM 2A, 3B (3.67)<rasa hebat lak...>
hehehe..
tapi aku leh la kongsi teknik belajar aku ni sikit2...

Masa skolah dulu, aku belajar dgn cara aku sendiri..

1. aku xcopy paste nota cikgu ke dalam buku aku...
2. aku baca buku dan fahami isi kandungan buku..
3. baca lagi buku and this time, underlined isi utama..
4. transfer isi2 utama ke dalam buku..
5. Fahami huraian isi utama..
6. Cuba untuk menterjemahkan isi yang aku fahami dalam ayat sendiri.. supaya,
aku boleh wat ayat sendiri dalam exam..
7. Jika gagal, baca lagi buku tu.. sampai la aku dapat terjemahkan ayat tu dalam ayat aku sendiri..
8. lepas dapat apa yang aku nak, move to the other chapter...
9. repeat balik ape yang aku buat..
10. After baca semua chapter, buat nota sume.. Buat la plak short note..
11. Selalu tulis isi utama n huraian atas kertas semasa buat revision spy kite dpt tgk balik pencapaian kite..
12. selalu rajin wat homework..
13. If subjek pengiraan, rajinkan diri wat latihan.. even latihan yang sama..
the more u do, the more u understand.. yang penting, igt formula....

The most important thing, don't u ever study last minute...
Study awal2... bile dkt last minute, kite just revision je...

Itu la teknik aku study, if aku xpaham isi kandungan buku, die punye content tu,
aku sendiri taw bahawa aku xakan dapat jwb dgn baik dalam exam..
Bagi aku, belajar ni, bukan setakat menghafal je, tapi memahami..
If hafal, tapi xfaham, i will become useless..
So, BACA, FAHAM and HAFAL..
law xfaham, aku xakan dapat hafal.. sebab otak aku ni xleh nak proses maklumat tu...
hehehehe..
itu je wat masa sekarang..
untill we meet for the next entry...

VIDEO ANWAR HADI.. layann....

video

ini salah satu video Anwar Hadi..
hehehe..
leh kate aku ni agak ketinggaln la gak..
tapi, better dari xtaw langsung kan..
lagipun, aku baru active you tube this few months...
sebelum ni,
aku xbuke pun you tube tu...
so,
sebab active you tube ni,
aku terkenallah ngan Anwar Hadi ni.. hehehehe....
sebenarnya, kawan aku cite sal die..
and aku search..
jumpa..
terus minat... :D

one more video...

video

THANKS ANWAR HADI... :D

Actually,
this few weeks before,
aku macam selalu berfikir,
adakah pelik jika aku ni masih single??
SINGLE...???
Tengok member ade pakwe, makwe kan..
then, bile ade yang tanya aku,
" wei, qeela, mu xde boyfriend ke?"
then,
aku jawab,
"xde, nape?"
kawan aku ckp,
"betol ke, xcaye la.."
so, what can i do, if they not believe it?
so, aku macam terfikir la,
salah ke?
well, bagi aku xsalah..
lagipun, couple maple ni,
troublesome la for me..
aku xleh r nak couple macam orang lain..
sorry ye..

Then,
satu hari,
aku baca blog INI ANWAR HADI..
ceh..
lagi lagi Anwar Hadi..
macam xde name lain aku nak sebut..
hahaha..
xpe la..
aku skang ni suke baca INI ANWAR HADI..
tajuk cite die tu..
lebih kurang macam ni..
not totally ok..
aku kate, lebih kurang..
"couple... not for me.."
lebih kurg gitu la..
so,
aku rasa bende ni ada kaitan ngan aku kan..
so,
aku baca la..
<bla bla bla.. aku baca..>
and, aku setuju ngan die..

menurut Anwar Hadi,
couple ni,
merupakan satu dosa.. (ya.. correct.. totally agree..)
aku pun penah couple, xde la baik sangt.. tapi still aku setuju ngan die..
than die ckp,
bile couple,
masa untuk kita luangkan bersama kawan2 jadi semakin sikit..
sebab kite asyik kuar ngan bf/ gf kite je..
then..
abes duit sebab nak jadi gentleman tuk gf..
so, pada perempuan, sian la pakwe korang..
sengket poket die taw pasal nk jd gentleman kat korang..
pastu..
aku dah xigt da die punye content..
hahaha..
tapi,
seriously,
bile baca blog die tu..
aku rase tindakan aku untuk tidak couple ni semakin betol..
aku xsalah dalam buat keputusan..
THANKS TO YOU...

Well,
may be ada yang kate,
dah besar pun, still xyakin ngan keputusan sendiri minah ni...
aku bukan xyakin ok..
aku cuma rasa kurang sokongan dalam tindakan aku ni...
so,
at least,
bila aku baca entry tu kat blog Anwar Hadi,
aku rasa aku ada kawan yang berfikiran sama macam aku..
aku ada supporter..
Thanks Anwar Hadi...

Last but not least..
THANKS ANWAR HADI..
REALLY APPRECIATE YOUR BLOG, VIDEOS AND YOUR THOUGHTS..
WISH I CAN BE LIKE U.. :)

NAPE AKU SUKE SANGAT TENGOK VIDEO INI ANWAR HADI???

Hello... hai..
aku ngah tension gile skang..
well, aku ade exam on 29.11 ni, and, 1 paper ag on 2.12..
so, skang ni, aku dalam proses membaca la, study la kononnya..
aku ngah study International Business, susah siot!!
otak aku ni dah tepu kot, baca buku, nak paham ayat2 die, term2 bisness ag...
Tuhan je taw..
Aku ni kire dapat penyakit baru..
Sakit mental and fizikal..
tapi, seriously, semua study susah kan, so, no hal la...
Selagi kite study smart, nothing is impossible...
aku akan usaha buat yang terbaik..
semoga exam mid term aku ni aku dapat buat yang terbaik...
and semoga final exam aku pulak, dapat result yang terbaik..
insyallah la...
Aminn...

Well, aku nak cerita la sikit tentang minat terbaru aku sekarang ni..
jeng.. jeng.. jeng...
minat aku yang terbaru sekarang adalah men'download' video- video Ini Anwar Hadi..
apa yang menariknya pasal video Anwar Hadi ni, die speaking mat salleh cair kot..
aku suke teramat amat suke dengar die speaking,..
aku boleh ketagih nak dengar speaking die tu..
well, aku pun speaking gak kekadang,
and.. seriously, aku amat suka speaking..
tapi, kat sini, aku nak speaking ngan sape...
so, aku xspeaking la...
bile tengok die speaking abes tuh,
aku jadi jeles..
i wish i can be like him..
die punye pronunciation,
tone,
expression..
sangat sangat menarik....
skang gak, aku selalu je akan masuk blog die..
bace die punye cite2..
and of course,
aku tertarik ngan english die..
aku dapat belajar english bile baca blog die..
even, not all die punye penulisan itu dalam english..
but at least, it still there..
aku jugak selalu dengar video die guna earphone..
supaya aku dpt dengar pronunciation clearly..
and aku dapat sebut pronunciation yang betol...

May be ade orang akan kate,
wat pe aku download video anwar hadi tu banyak2?
buang mase jek..
But, i don't care..
sebab aku gunakan video Anwar Hadi tu,
sebagai learning media..
well,
the reason??
sebab,
video Anwar Hadi tidak memboringkan,
lawak..
full of jokes,
ada mesej yang tersirat,
and,
of course sebab..
DIE HENSEM!!
hahahahaha..
ya ya ya...
aku gurau je..
bukan sebab tu..
tapi, memang betol pe,
die memang hensem..
but,
it is not the main reason..
of course sebab...
his totally fluent in English...
sebab tu,
aku suka sgt..
and tertarik sgt ngan video Anwar Hadi ni...

Kepada Encik Anwar Hadi..
saya taw awak xbaca pun saya punye luahan pasaan ni
<wish u do.. hehehehe>
terima kasih saya ucapkan sebab secara xlangsung telah mengajar saya English..
saya akan mempertingkatkan lagi pengusaan English saya..
and,
i will keep support u..
wish u best of luck..
keep it up a good work..
i'll wait for ur video on u tube... as u said what.. (you tube = YT)

so far, feveret video sy adalah bertajuk, EWWW...
ini link video tuh..
best r..
but die speak kedah la lam video ni..
law nak tgk die speaking English cair tu..
leh je cari kat you tube... :)
just taip.. Anwar Hadi..
konpem kuar..
banyak video die..
so, try la click kat link ni ye....
http://www.youtube.com/watch?v=SoDdYnPd9TE&feature=feedf

Tuesday, November 22, 2011

AKU XMAHU BERCINTA

Aku gembira tengok roomate aku ni ada pakwe... bahagia je nampak.. salu bergayut.. kalah monyet kot.. huhuhu.. Aku pikir, memang org bahagia bercinta memang gitu ke?? hahaha.. whatever.. dah dia bahagia pun dah cukup... Semoga ada jodoh antara mereka.. aminn..

well, aku lak??? Ermm.. mama aku dah doa kat sana smga aku dapat jodoh yang baik.. aminn.. Aku ni single mingle lagi.. Nak kata xlaku, agak laku la gak.. ade je laki yang try nak masuk line aku bile dorang taw aku ni single.. but.. aku je yang xnak. Aku xsuke and xberminat dengan bercinta ni. Lantak la orang nak kate ape pun. Apa yang aku tahu, aku betol2 xberminat. Aku ni jual mahal?? Ermm.. aku pun xtahu. Bukan aku nak jual mahal, cuma aku malas nak ada hubungan ngan sape2.. Aku rasa xbebas, bila kita nak buat sesuatu, automayiknya, kite akan pikir pasaan pasangan kita. Xbest la lagu tu. Sekarang ni, aku xperlu nak jaga pasaan pasangan aku, sebab aku memang xde. Aku bebas nak kuar, nak berkawan, rasa xdikongkong. best kan jadi aku.. Aku pun heran la macam mana org leh tahan smpai 5 tahun bercinta, tapi xkawen kawen lagi. Kalau aku, memang xde la sampai 5 tahun tu.. 1 tahun pun xsampai. Hahahaha..

Well, may be jodoh aku tu xde kat UKM ni kot.. he is somewhere outside... tapi aku xtaw la sape, may be mat saleh, anak raja london, anak presiden China ke... hahahaha... xde la.. aku berangan je tu.. cukup la laki tu leh time aku seadanya, dan aku time dia seadanya n die leh bagi makn aku. Aku ada gak bgtaw kawan aku sorang ni pasal aku, well, dia ckp, may be aku xready lagi kot nak bercinta. Ya, aku setuju dgn dia. Aku pun ase aku xready lagi. Bagi aku, nak bercinta ni kene ada komitmen.. dan juga.... TOP UP.. fon kite tu kene sentiasa ada kredit, poket la penuh ngan duit sbb nak beli top up.. hehehe... tapi yang tu tolak tepi la dulu. Yang penting, kite kene ada komitmen. Andai kata sebelah pihak je yang ada komitmen, satu lagi xde, confirm aku ckp, hubungan kite akan jadi hambar. So, aku sebenarnya xnak komitmen lagu tu, aku rasa ia membebankan aku. Fuhhh.. letih ooo... nak jaga hati dan perasaan org yang kite sayang. so, sebab tu sampai sekarang aku xnak bercinta. Cakap la nak cakap ape pasal aku, tapi, aku lebih kenal diri aku sendiri.

Aku ngantuk la.. aku nak tdo la dulu.. nanti malam, aku smbg yek...
tajuk lain la plak ye.. salam

Tuesday, November 1, 2011

Happy to be myself....

Well, semalam aku xbuka pun blog aku ni.. may be sebab xsempat kot.. Aku kelas jam 2 ptg sampai 5 ptg, then, aku pergi makan.. malam lak, aku sibuk wat slide presentation tuk International marketing. Law aku xbuat, mati aku.. macam mana kalau lecturer panggil nama aku..??? Mat aaiii.. 0 marks la kot... Tapi, hari ni xde pum presentation tu.. Alhamdulillah..

So, berbalik pada cerita petang semalam. Semalam, kelas Bisnes communication.. perrgghhh.. nama pun communication kan.. memang kene communicate la, tol x?? Sebelum aku accident, aku memang sedia maklum bahawa kelas aku tu akan ada debate antara kumpulan. Well, aku xsangka la group aku yang kena panggil. Tajuk debate tu adalah 'Money is everything'. Nak dijadikan cerita, memang aku ni xde preparation langsung. Tup tup.. dah kena panggil. Adoii.. apa la lecturer tu.. panggil nama aku tu kenapa.. Aku apa lagi, dok berselawat, berzikir, macam macam la. Nak wat macam mana lagi dah memang aku xbuat preparation kan..
Kawan kawan aku da cakap, law nasib xbaik, memang kena panggil. Aku dengan poyonya kata, xyah risau.. memang group kite xakan kene panggil. Konfiden gila aku time tu.. Tup tup.. lps habis round pertama tuh, nama aku lecturer panggil.. "after this, Nurul Aqeela's group.."... aku pe lagi, kalut r.. Adoi.. nak xnak, kene gak pergi depan.. debat kan.. yang xbestnya, aku dpt tajuk, money is everything tuh.. punye susah..Disebabkan aku ni xprepare mende pun, aku nak jd last speaker.. Speaker pertama adalah Sue burn, speaker kedua adalah Nabilah.. or aku panggil Nana.. speaker ke3, adalah pijah.. dan yang last aku. So, bermula la debat kitorang, lawan lak ngan kumpulan kak anis.. adoi.. lawan kwn sediri kot.... hehehehe.. adoi...

Time goes on.. aku ni kalut xde satu pun isi. So, aku ambik je isi yang Pijah ada.. Money can buy knowledge. Tapi, sikit je kot die punye huraian. So, aku decide, masa pihak lawan ngah present tu, aku pun, pe lagi, catat isi dorang, dan pikir cara nak pangkah dorang untuk tegakkan isi aku, Money is everything tu. Itu je satu satunya cara yang aku ada untuk backup aku punye myself. hahaha.. nampak gak aku wat preration kan, walau sikit.. biarpun, sebenarnya, aku langsung xbuat.. gila..So bila turn aku, aku bagi je la isi aku tu.. Aku pangkah balik pihak lawan, Aku cakap dengan aku punye style la. Aku peduli apa. Lps abes turn aku, aku ingat dah abes da debate tu.. Rupanya, kak Neng bangun, lawan balik hujah aku.. Adoi.. Kepala aku ligat fikir isi baru nak belit balik r, nak lawan hujah die tu.. Memang bising gile kelas masa tu. Budak budak lain pun naik angin masa tgk aku dan kak neng ngah lawan hujah. Senior aku, yang nama Shahir tu pun sokong je group aku... sebab memang kumpulan dia pun dpt tajuk sama ngan group aku.. Ada la gak, aku ase ada back up.. hehehe..

Unfortunately, kumpulan aku kalah.. Actually, lecturer nak bagi menang 2- 2 kumpulan, tapi, mana boleh, adat pertandingan, mesti ada yang menag, mesti ada yang kalah. Tapi, aku gembira bila lecturer puji aku, aku punye pronunciation bagus, intonansi aku pun bagus,... lecturer cakap, aku ni da macam lama sgt dok overseas.. adoi.. Terima Kasih Puan Shazlinda.. xpernah ada orang yang puji aku lagu tuh.. ni pertama dalam hidup aku. Aku sebenarnya xtaw macam mana sebutan aku, intonansi aku.. Aku cuma cakap, macam aku ckp selalu r.. Ase biasa je, tapi, thank you ye puan atas pujian tu. Puan cakap, aku ni xmacam org kelantan yang ckp org puteh.. lagsung xbunyi aku punye kelantan.. chewah... thanks sekali lagi ye puan.. Pujian puan tu, memang bg motivasi kat aku untuk terus berdepan dgn org lain, depan org ramai. Dan, aku dapat, best speaker bagi group aku, aku dapat bonus mark.. thanks sekali lagi puan.. :)

so, itu sajelah tuk hari ni.. well, aku happy jadi diri aku, xperlu aku berlakon jadi org lain.. :)

Sunday, October 30, 2011

MY STORY........

Well.. hari ini 30 Oktober 2011.. Lama kan aku xtulis blog ni.. Actually sepanjang aku xupdate blog ni, banyak peristiwa yang menimpa aku. Kalau nak cerita satu, satu memang xabes la. So aku akan tulis yang mane aku ingat dan yang mana terlintas di fikiran kau ni.

First sekali, pada tarikh 4 Oktober 2011. Tarikh keramat tu.. Pada tarikh ini aku telah selamat dinikahkan dengan... jeng jeng jeng.... sape?? cuba teka? Hahaha.. xde la.. aku xkawen lagi, calon xde lagi, macam mana nak kawen. 4 Oktober adalah hari selasa. Pada hari selasa aku ada kelas international marketing, jam 11- 2 ptg. Lepas kelas, aku makan mihun goreang kat fakulti aku. Balik lak, aku lalu pusanika, dan at the same time, kat pusan ada pc fair. Aku beli external, mp3 and headphone. Lepas tu, sampai bilik, aku terus test la sume yang aku beli tu. Bila ayu balik bilik, dia ajak aku ke pasar malam pada malam tu. Aku cakap ok je, maklum la, ada motor dia, senang nak kuar pegi pasr malam. Dalam 6.30 ptg, aku dan dia bertolak ke pasar malam. Kitorang beli nasi kukus yang mc sue, nita, pijah kirim, beli putu bambu kat tati, beli air cendol kat nita, dan beli nasi kerabu dan air tuk kitorang. Dalam 7 lebih kitorang gerak pulang. Malang xberbau. Kitorang accident. Ayu langgar divider jalan. Sebenarnya, aku xingat ape- ape pun pasal accident tu. Aku sedar kat tepi jalan, ramai orang ngah bantu aku. Aku tanye ayu mane? Dorang cakap ayu dalam ambulans, xsedar diri lagi. Aku bingung. Aku betol- betol xtaw apa yang berlaku. Yang aku ingat, aku nampak divider jalan kat depan tu.. dan aku betol- betol xingat ape2. Aku ingat aku mimpi pergi pasar malam. Sepanjang aku xsedar diri kat tepi jalan tu, semua perkara yang aku buat kat pasar malam tu macam dimainkan semula. So, bila aku sedar, aku ingat aku mimpi. Xsangka ianya betol. Aku dikejarkan ke hospital. Ayu still xsedar lagi. Bersama aku ada TNC HEPA, Proff Othman. Memang kalut gila la malam tu. Kitorang dikejarkan ke wad kecemasan hospital Kajang. Aku baring atas katil kat wad tu. Aku tidur, aku rasa xlarat, letih sangat. Bila aku buka mataa, aku nampak Irwan Ahmad. Yang lucunya, aku cakap aku lapar, nak makan kat dia. Hahaha.. tapi aku xdibenarkan makan. Doktor nak check aku, takot nanti effect pape kat aku. Baju yang aku pakai kene gunting. Lepas tu, aku kena x- ray aku punye tangan, bahu. Dan, didapati tulang selangka aku patah. Bahu aku terkehel. Aku xtaw jam wape aku dipindahkan ke wad biasa. Aku xleh jalan sangat, kepala aku rasa pening sikit. Aku dapat rasa muka aku bengkak. Gila la... Masa aku dipindahkan ke wad, aku nampak ramai warga kajai kat sepital tu. Kawan- kawan aku sume datang. Ayu lak dalam keadaan kritikal lagi. Dia xsedar diri lagi. Masa tu dalam fikiran aku, kesian mama dan abah aku, bergegas dorang bertolak dari kelantan ke kajang sebab aku. Dorang bertolak dari jam 9.30 malam, sampai 4.00 pagi. Wau.. cepat tu.. Memang laju gila abah aku bawak kereta. Memang kesian la. TNC tunggu aku dan ayu sampai jam 2.00 pagi. Dia bagitahu aku, dia nampak aku pakai baju kolej, so, dia tahu aku budak UKM, kolej Rahim Kajai. Terus die kol pengetua kolej. Malam tu, TNC yang bertanggungjawab bawa aku dan ayu ke hospital, dia yang pegang telefon aku sebelum Irwan ambik. Kesian TNC, lepas meeting, jumpa budak UKM accident lak. Tapi, alhamdulillah dengan semua dugaan ni. TNC cakap, aku tercampak 5 meter dari tempat kejadian, dan kereta belakang aku sempat brek. Kalau x, xdapat la aku update blog aku ni. Esok pagi, mama aku kejutkan aku, dalam 6.00 pagi. Kesian mama aku, risau dia. Itulah dugaan yang Allah bagi kat mama dan abah aku. Dorang nak pergi Mekah 14.10.. Naseb baik aku selamat. Ramai staff UKM datang melawat, kawan- kawan, persatuan Anak kelantan, PMUKM..  Petang, aku dibenarkan keluar. Aku cuti 2 minggu. So, aku balik la Kelantan. Sepanjang aku kat rumah, aku menyusahkan family aku. Mama dan abah kalut nak bwa aku jupe tok bomoh patah. Aku xleh pakai tshirt, kain kena mama yang pakaikan sebab tangan kiri aku x kuat mcm sebelum ni. Memang dugaan. Lepas pergi rumah sorang ustaz ni, aku rasa lega sikit. Yang baiknya, aku da boleh sesuaikan diri guna sebelah tangan, tangan kanan. Aku boleh mandi, pakai baju sendiri, makan sendiri. Aku juga kene pantang. Xleh makan ayam, udang, daging sume tu. Aku leh makan ikan je. Minum air panas, suam je. Masa mama buat makan sempena kesyukuran dia nak pergi Mekah, ramai yang datang, bagi duit kat aku. Dapat la dalm RM 200 gitu. Alhamdulillah. Bengkak kat muka aku pun da surut. Da nak jadi cun balik da. Hahaha..

17 Oktober, aku bertolak ke Kajang dengan kakak aku. Tangan aku semakin baik walaupun still xleh angkat sangat. Aku xleh nak sentuh hidung lagi. Tangan kiri aku xkuat. 18 Oktober cuti aku abes, so, aku datang awal sikit supaya aku xkelam kabut. AAku jumpa balik semua kawan- kawan aku. Bila dengar cite sal aku accident tu, dan keadaan panik dorang tu, memang lawak r. hahahaha.. lucu gile.. Tapi, dorang still ada tuk support aku, tolong aku. TERIMA KASIH KAWAN- KAWAN. Sekarang, pada tarikh 30 oktober, tangan aku semakin baik lagi. This time, aku da boleh sentuh hidung, angkat tangan tinggi sikit, tapi xleh lepas kepala. Aku gembira dengan improvement aku. Aku gak da boleh pakai seluar. Tangan kiri aku kan dah semakin baik. Tapi still, aku xleh buat kerja- kerja berat dan lasak. Nnti xpasal- pasal masuk hospital lagi. Aku sekarang xsabar nak balik umah, sambut raya korban. Nak tunjuk kat adik- adik aku, tangan aku da semakin baik. Tapi bahu aku tetap rebeh sebelah. Senget la sebelah. Aku kene pergi betolkan aku punye bahu, tapi kene tunggu mama balik dulu dr mekah.

Next story lak.. sampai UKM, Muhammad Nurdean call aku. Kire cam contact aku balik r. Xtaw nape die contact aku. Aku ni kire menyampah tahap gaban kat dia. Bagi aku, mesti ada something yang dia nak bila dia ambik kptusan nak contact aku balik. Dulu bukan main lagi dia. Aku tunggu dia reply msj aku, kol aku, bukan dia wat pum. Rasa bodoh je aku masa tu. Ni, ribut xde, angin xde, tiba- tiba contact aku. Law dia igt aku ni still ade hati ngan dia, dia silap besar. Hati aku ni dah mati sebab pangai die. Aku dah xkisah dia nak msj aku ke, nak kol aku ke. Tapi, law dok harap aku akan mesej die macam dulu dulu, die silap. Aku memang xakan buat gitu. Nombor phone die pum aku xsave. Aku betol betol terluka sebab dia. Dia ingat dia boleh bodohkan aku sekali lagi? NO!! Aku xakan jadi bodoh macam dulu lagi. Well, if dia msj aku, aku reply, if dia kol aku, aku jwb. If dia da like aku punye status kat FB, ada aku kisah?? Jantan lagu tu, memang xleh caya la. Aku dah tawar hati ngan dia. Dia xtaw apa terjadi pada aku masa dia wat aku lagu tu.. AKu jadi depressed sgt. Kepala otak aku serabut, mood hilang. Dia ingt aku suka ke hidup lagu tu? Nasib baik aku ni igt tuhan, igt family, igt kwan2 yang setia dengan aku, yang sayang ngan aku. Mereka mcm memberi aku semangt untuk teruskan hidup aku, beri motivasi kepada aku. Aku dah xmau jadi budak bodoh macam dulu. Dia igt aku ni alat mainan ke? Senang2 nak buang, nak ambik.. Weh, boleh blah la weh... Aku xingin nak kwan ngan kau sebenarnya, tapi, jaga hati kau punye pasal, xpe la. Aku kawan, tapi aku xakan pernah ikhlas kawan dengan kau macam dulu. Kau xdapat rasa betapa ikhlasnya hati aku menerima kau dulu. Kini, aku dah xikhlas macam dulu.Bukan aku mahu wat gini, tapi, aku xleh. Bila aku igt balik apa yang kau wat kat aku dulu, aku memang sakit hati sgt2. You hurt me so much!!! So, aku memang dah xleh nak ikhlas ngan kau. Sorry sgt2. Semoga kau bahagia la dengan kehidupan kau sekarang yek.. Aminn..Aku pun heran la, nape la laki cam kau ni kan, still ada lagi pompuan nak. Sekarang, kau bodohkan pompuan yang syg gile kat kau, nanti kemudian hari, orng akan bodohkan kau balik. Get ready for that.. Masa tu, kau jgn nak salahkan org lain, salahkan diri sendiri je. Sebab, itu adalah balasan yang kau dapat sebab apa yang dah kau buat kat org lain. So, wish you best of luck!!!

Next story.. Story ni pasal aku terkejar- kejar nak belajar finance dan management account. Sepanjang 2 minggu aku cuti, aku rasa banyak sangat yang aku tertinggal.Finance berapa bab erk.. Dupont System, Interest, bond, dan stock. Pergghh... banyak yang aku kene cover.. yang xwape best aku dengar, mid term finance pada 3.11.... wahhh.. xlama lagi tu.. So, baru baru ni.. aku pergi jumpa lecturer.. belajar balik apa yang aku tinggal. Dan.... jeng jeng jeng.. aku rasa agak senang gak finance ni if kite paham formula dia tuh.. Alhamdulillah.. pas wat latihan, aku agak paham dengan ap yang aku belajar dengan lecturer. Tapi, still ada lagi yang aku xwape boleh jawab. So, aku ambik keputusan tuk jumpa lecturer ag.. tanye balik.. Insyallah, aku nak score mid term ni.. Nak result final aku tinggi punye. So, aku kene usaha lagi. Then, pasal management account lak. Bapak susah nak paham.. Adoi.. Aku tinggal 2 bab je. Insyallah, aku dapat kejar. Hehehehe.. aku xstudy lagi MA ni.. Tapi, aku taw ability aku. Law aku study, leh paham punye, yang xleh paham tu, bile aku xstudy.. Hehehehe.. So, good luck ye Qeela..!!

Well, pada 19 Oktober, aku mengikuti lawatan ke Northport, Port Klang, Selangor under kelas majoring aku, International Marketing. Best pegi sane, rasa xpuas je. Mula- mula kitorang pergi dengar penjelasan Encik Taufik, selaku executive customer and communication kot.. tentang Northport. Wauu.. memang hebat la. Aku macam xpercaya masa dengar penjelasan tu. Nortport dapat untung banyak gile setiap tahun berbanding Westport. Mengikut Encik Taufik, Northport xpernah naikkan tariff macam port lain, tapi, still dapat untung yang memberangsangkan. So, terdetik kat kepala aku, macam mana la pihak pengurusan Northport dapat wat lagu tu. Memang pelik bin ajaib sungguh. Lepas tu, kitorang pergi ronda- ronda sekitar Northport. Bapak besar port tuh.. Memang leh kururs law berjalan. Kontena lak banyak gila, kren lagi, lori, gudang. Kereta import lagi. Fuhh.. memang banyak barang kat Northport. Actually Northport ni x jual produk, dorang just jual perkhidmatan je. And, every single second are money to them.. Gile r.. Duit masuk xputus putus. Susah nak aku gambarkan betapa aku kagum dengan Northport. Sebelum ni, aku xnampak semua ni, tapi, alhamdulillah, Dr. Syed Shah Alam bawa kitorang ke sana. Sedikit sebanyak aku rasa aku dapat 1 pengalaman dan pengetahuan baru. Baru aku tahu selama ni aku ni macam katak bawah tempurung. Well, di situlah berlakunya import eksport  di Malaysia. Dan ia salah satu punca pendapatan negara serta benteng pertahanan negara. Jadi, Northport perlu dilindungi daripada musuh. Good Luck Nortport.. Hopefully aku dapat jadi salah seorang krew Northport.. Aminn.. :)

Aku rasa sampai takat ni dulu la MY STORY.. Next time aku story mory lagi ye.. So, selamat malam, dan salam.. :D

Tuesday, September 27, 2011

KENANGAN ZAMAN KECIK..

budak2 yg lahir pd thn 70/80/90an mesti ingat mase skola rendah dulu: - * kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu pon camtu gak. * kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku. * RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm.... * pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die. * main lwn pemadam, syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam! * pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu. * cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ. * bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan. * time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la... * main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape. * jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca. * takut BCG tp lepas inject poyo la pulak... * balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon. * Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu... * Siri kartun;DRaGON BALL, power rangers, ultraman, ninja turtles, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg. jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni..asyik ngadap tv n ps.. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~ ni la baru zaman kita kawan2 pas r kt member2 korang.... mesti diorg tersengeh2 bace mende nih XD copy22222
ini aku copy dari FB... hehehe..
memang sebujik masa aku zaman kecik2 dulu...
rindu lak kenangan dulu2... budak2 skang dah xsempat pun nak rasa benda lagu ni...
:D

Saturday, September 24, 2011

KENAPA DENGAN AKU NI???

Aku tido petang tadi, so malam2 gini mulalah xleh tido. Ermm.. aku ada baca status kawan- kawan aku kan yang sedang bercinta, yang sedang dilamun cinta, yang memendam cinta, yang bertepuk sebelah tangan dan macam- macam tentang cinta aku baca kat status facebook. Aku reti like jek.. hehehe.. So, asenye topik hari ini sal cinta la kot. Sebut sal cinta ni, nape aku rasa susah sangat nak jattuh cinta kan? Well, recently, ada sorang mamat ni cakap dia nak kat aku. Aku patut hepi kan? Ada la gak yang sudi nak kat aku even aku ni muka cam selipar penyek.. keh keh keh.. Tapi, entahh nape hati aku ni xterbuka untuk dia. Aku xrasa pape pum kat dia. Aku memang anggap dia macam kawan biasa la. So, aku bagitaw dia lelok bahawa aku xnak kat dia, aku minta maaf la sangat2. Aku suh dia cari yang len. Maybe aku xde jodoh kot ngan dia.

Bila aku imbas balik la kan, aku xpernah jatuh cinta sacara serius dengan mana- mana lelaki. Aku pun xtaw nak wat macam mana. Aku bukan nak main- main, aku memang nak hubungan aku serius, law leh, memang aku nak hubungan aku tu kekal sampai ke jinjang pelamin la orang kata, tapi entah la nape, sume hubungan aku xjadi. Bukan yang laki wat pangai, dorang betol2 ikhlas ngan aku, cuma aku je yang begom, xreti menghargai orang yang ada depan mata. Aku xtaw nak eksplain macam mana kat sini. Well, aku rasa tiap kali aku nak couple, aku rasa macam ada tembok pemisah antara kitorang. Aku xleh nak lalu tembok tuh. So, aku putuskan hubungan kitorang. Padahal, dorang xde wat salah ape pum ngan aku. Siyes aku cakap. Oleh itu, tiap kali kau baca status kwn2 aku kat fb pasal pakwe, makwe dorang, aku mestio tanya diri aku, macam mana dorang leh couple, macam mana dorang leh berkenan dengan pasangan dorang. Aku jadi pelik sebab aku xpernah pum ase gitu. Ermm.. orang kata, kita jatuh cinta tanpa sebab. Contohnya, aku xtaw nape aku leh jatuh cinta ngan Fizo Omar.. (Ceitt... fizo omar tuu....). So far, aku memang xpernah rasa gitu. Aku nak la gak rasa gitu kan. Tapi, aku xpernah, nak wat cam mane. Haih.. susah la jadi aku ni kan.. Aku rasa law 100000000 rakyat malaysia, aku je yang ase camni sebab, dalam kehidupan moden skang ni, tipu la law xde pakwe, makwe ni, satu dalam seribu la. hehehe... tapi, yang peliknya, bila aku gtaw member aku yang aku ni still single lagi, dorang macam xpercaya. Awat la dorang ni macam ni... Adoi...

Kadang kadang aku rasa cinta itu membebankan, maybe sebab tu la kot ada tembok yang aku cakap tu. Errmmm.. ada gak kan, kadang kadang kita ni minat kat seseorang, kita perhatikan dia dalam senyap, kita usha usha dia.. Mesti ada kan antara kita yang pernah wT GITu. Tapi, not me... Aku nak minat kat orang ni susah sangat. Ala, takat minat bodo bodo je ada la, tapi nak kata minat sampai nak kol dia, minat sampai salu nak mesej ngan dia tu, memang xpernah la. Aku xpernah lagi ase minat kat orang sampai gitu sekali. Aku pun xfaham dengan pangai aku ni. Pelik kan??

Kadan kadang bila aku fikir, law la kau xbertemu jodoh aku aku kat UKM ni, nanti xkawen la aku. Sapa la yang nak pandang aku ni. Well, ada kot, tapi, aku lak xnak. So, bila nak bertemu yang suka sama suka ye??
10 taun lagi kot. What will happen to me? Jadi andartu la kot. Tapi, law sebut andalusia best sikit kot. kihkihkih. Aku bimbang la nanti xde yang nak kat aku. Aku ni muka da la xwape lawa, body lak, macam tong sampah, xde cutting body pompuan, cakap lak macam budak, adoi la. Mana ada orang yang nak kat aku ni. Susah kan jadi aku ni..?? Tengok la betapa xlakunya aku ni. Adakah aku ni terlalu memilih? I mean choosy. Aku ni jenis choosy kot. Tu yang sampai skang xde yang aku berkenan tu kan.. Aku pum xpaham orang yang macam mana yang aku nak. yang sure, aku nak orang yang leh tanggung aku, bukan aku tanggung dia. Nak cari yang macam tu, tunggu la 15 tahun lagi baru jupe. Umo aku masa tu dah 55 kot, orang dah panggil makcik, nenek da. Lagi xlaku. hahaha... Ngek la aku ni. Orang keje besar besar ni mana pandang aku. Aku ni bukan taste dorang la. Muka kampung, xnampak elegance, macam mana nak suh orang nak kan? muka aku xsesuai jadi orang kaya. Tapi, siyes aku cakap, aku bukan nak yang CEO syarikat ke, bukan nak engineer, tapi, law da dapat cikgu ke, pensyarah ke, dah kira ok la. Da lepas da duit rumah, mkan sume tu. Yang penting, dia leh gak tanggung aku even aku pum bekerja. Aku just nak yang sederhana je, bukan nak yang besar besar pum.

Aku admit la memang aku jeles dengar orang kawen ngan engineer, doktor, lawyer sume tu. Tapi tu la, da tuhan nak bagi dia yang tu, rezeki dia. Rezeki manusia ni sume lain lain. Aku xtaw lagi macam mana dengan aku. Aku ni banyak sangat kekurangan. Aku xtaw sapa yang bakal melengkapi aku, yang bakal menutup kelemhan aku. Aku xtaw dan aku xkenal. Menurut Dr. Fadzilah Kamsah, salunya jodoh kita sebenarnya ada di sekitar kita, cuma kita xsedar yang dia sebenarnya untuk kita. Lihatlah betapa besarnya kejadiaan Allah SWT. Dalam kes aku lak sape? Betol ke dia ada di sekitar aku? I wonder lah. Teori tu leh pakai ke? Aku pum xpasti. Tu semua rahsia Allah SWT. Dia yang rancang sume ni.

So, mane mane lelaki yang rasa xjumpa lagi tulang rusuk kiri dia tu, cepat cepat datang cari aku ye.. Mana la taw, betol kan.. hehehehe... Aku sebenarnya dah letih mencari, dah letih mencuba, dah letih ngan sume ni. Aku sampai rasa malas la nak couple couple ni. Buang masa jek. Law lwh, aku nak kawen terus. Aku taw, putus asa tu sebenarnya salah. Aku xpernah putus asa, tapi dalam cintan cintun ni, aku rasa dah kalah la. Semua hubungan aku gagal. So, aku dah jadi malas dengan sume ni. Sakit hati, gembira, rasa dihargai itu hanyalah satu sia sia sebab aku da xnak da rasa macam tu lagi. Aku dah letih.

So, pada sesapa yang sedang bercinta, yang mahu bercinta, go on la. Aku support koraang. Tapi jangan sekali kali suh aku yang couple, aku malas doe. Aku dah letih ngan sume ni. Perasaan aku ni dah letih ya amat. Aku xtaw la macam mana nak suh korang semua paham pasaan aku. memang payah la, until u feel it urself, baru korang sume paham.

So, sampai sini la dulu, aku pum da ngantuk, mau tido mmaa... K la, good night, salam.. :D